Kommunen.dk
MENU

Pinligt op, pinligt ned - gentlemen i dårlig stil

Pinligt op, pinligt ned - gentlemen i dårlig stil

3. nov. 2013
Knud Abildtrup
KNUD ABILDTRUP
REDAKTØR PÅ DKNYT.DK
DKNYT
Email
Journalist og redaktør på dknyt. Tidligere ansættelser: Horsens Folkeblad, StrukturMagasinet. Arbejdsområder: Det danske offentlige univers – især det kommunale felt. Bor i Alken i Skanderborg Kommune. Webredaktør på alken.dk. 

Fjerde lørdag før valgdagen gik plakatkrigen i gang, så sidste led i ordet valgkamp blev helt bogstaveligt. De færreste kunne sige sig fri for at overtræde både skrevne regler: vent til midnat – eller uskrevne regler om, at man for eksempel lokalt begynder klokken 20. LA begyndte i Ørestaden allerede klokken 19.47, fik kritik for ’dårlig stil’, og partiet var også for tidligt ude i Aarhus. Radikale i Fredensborg offentliggjorde selv fotos af egne plakater længe før det tilladte, mens R i Aabenraa i øvrigt helt undlod at hænge plakater op af hensyn til miljøet. Der var for tidlige plakater fra V i København og Greve, S og SF i København og Greve og R i Helsingør – så det ene parti havde ikke meget at lade det andet høre.

I Aalborg fik det konsekvenser for en flok DSU’ere, der tyvstartede og ganske enkelt blev beordret ud at pille plakater ned igen af deres partifælle, borgmesterkandidat Thomas Kastrup-Larsen, der proklamerede lige vilkår.

En gentleman-agreement?

Fra Frederiksberg kunne Enklaven berette, hvordan kommunens folk pillede 1100 plakater ned, der var for tidligt oppe. Rådmand Thyge Enevoldsen (EL) var for tidlig, rådmand Morten Jung (R) var for tidlig, rådmand Jan E. Jørgensen (V) var for tidlig – og alle havde opfattelsen af en gentleman-agreement om at begynde klokken 20. Det mente borgmester Jørgen Glenthøj (K) dog ikke og blev beskyldt fra de formastelige om at løbe fra en klokkeklar aftale, mens Michael Vindfeldt (S) kaldte opsætningen en ’offerløs forbrydelse’.

Så vidt tidspunktet, men i løbet af den våde og stormende weekend, der fik mange af de ringest opsatte plakater til at skvatte ned igen, klatrede selvtægtsfolk op i lygtepælene, så snart partifolkene var kravlet ned, og så var der endnu mere dårlig stil – eller måske udtryk for politiker-lede. At spidskandidat Rasmus Jarlov (K) i København fik mere end 700 plakater revet ned fik en lakonisk kommentar på Twitter ’Alle nedrivninger af plakater til side. Er det her god markedsføring, Jarlov?’ med et foto af hans totale tilplastring af en bro med Jarlov-plakater uden plads til andre. K har åbenbart taget konsekvensen af  nye regler siden KV09: Der er nu frit spil for, hvor mange plakater hver kandidat må hænge op.

Kaffesvineri fra egne fæller

Udover brutal og udemokratisk nedrivning af K- og V-plakater sås der eksempler på afbrændte SF-plakater, overmalede SF-plakater og så en lidt mystisk sabotage mod alle Leif Lunds (DF) plakater, der stod i papkasse på en stand i Silkeborg og pludselig var ødelagt af kaffe, hvilket fik Lund til at mistænke sine egne partifæller.

Natteroderiet fik Odense-politikere fra S og V til at drøfte, om ikke starttidspunktet i det midnatsmørke er alt for risikabelt for plakatopsætterne – så borgmesterkandidat Jane Jegind (V) vil nok foreslå ministeriet at rykke starten til klokken 12.

Læserne skal ikke snydes for en ordveksling opsnappet i tweets mellem Andreas Weidinger (K) og Mads Havskov Hansen (S), som inddrog en ny dimension i kampene: Hvor man hænger plakaterne. Weidinger, der stiller op i København, argumenterede lystigt for sine plakater i Frederiksberg City: ’CBS-studerende skal ikke snydes’. Havskov opfordrede ham til at pille dem ned og fik svaret ’Hvorfor så knotten?’ Hvortil Havskov lakonisk konstaterede, at han såmænd bare ville forhindre bøder til Weidinger, for det havde han selv fået ved KV09 for samme forseelse… 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR