Pind: Folketings-kommissioner skal granske ministre og embedsmænd

Venstres retsordfører mener, at Folketinget selv skal tage sig af nogle af de undersøgelser, som i dag overlades til uafhængige kommissioner. Det sker allerede, mener justitsminister.

BORNHOLM

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Politisk nedsatte undersøgelseskommissioner er fanget i et krydsfelt mellem jura og politik.

Både advokater, dommere og politikere er skeptiske over for måden, de uafhængige kommissioner bruges i dag, hvor de ifølge Advokatrådet bevæger sig stadig længere ud på en glidebane mod en sammenblanding af politik og jura.

Ifølge Venstres retsordfører Søren Pind kan en løsning på den uheldige cocktail af politiske interesser og saglige juridiske hensyn være at genoplive de såkaldte parlamentariske undersøgelseskommissioner.

- Folketinget skal ikke skjule sig bag ved jura, når det i virkeligheden er politiske og ikke juridiske sager, man vil have afdækket. Til den slags forhold er parlamentariske undersøgelseskommissioner en langt bedre løsning, siger Søren Pind.

Forslaget kom som en del debat om de uafhængige undersøgelseskommissioners rolle, som Advokatrådet stod for på Folkemødet.

Søren Pind holder fast på, at de uafhængige undersøgelseskommissioner med en dommer ved bordenden fortsat er nødvendige, når det er klare juridiske problemstillinger, der skal undersøges.

Politikere skal undersøge politik
Men når opdraget i bund og grund erpolitiske, som det ifølge Søren Pind var tilfældet med PET Kommissionen og Farum Kommissionen, så skal man holde juristerne ude og overlade undersøgelserne til Folketingets politikere.

Justitsminister Morten Bødskov (S) er enig i, at undersøgelseskommissionerne ofte operer i et politisk spændingsfelt. Men han mener ikke, at det nødvendigvis er grund til at sætte Folketinget på ekstra arbejde ved at overlade kommissions-opgaver til politikerne her.

- Folketinget laver allerede meget af det her arbejde, når der afholdes åbne høringer og åbne samråd, som er blevet en stadig mere fasttømret del af hverdagen på Christiansborg, siger Morten Bødskov.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet