Der hersker en del uklarhed om, hvorvidt Østkraft har fået tilladelse til at etablere fibernet. Bestyrelsesformand Knud Andersen skriver i 2011, at man har ‘søgt og fået tilladelse’. Det er ifølge Energistyrelsen ikke korrekt. Nu siger Østkrafts direktør, Ole Schou Mortensen, til Kommunen, at der slet ikke er lavet nogen ‘decideret ansøgning’.Foto: Polfoto
Der hersker en del uklarhed om, hvorvidt Østkraft har fået tilladelse til at etablere fibernet. Bestyrelsesformand Knud Andersen skriver i 2011, at man har ‘søgt og fået tilladelse’. Det er ifølge Energistyrelsen ikke korrekt. Nu siger Østkrafts direktør, Ole Schou Mortensen, til Kommunen, at der slet ikke er lavet nogen ‘decideret ansøgning’.Foto: Polfoto

Østkraft holder fast i søgt forklaring om forsøg

Det kommunaltejede elselskab Østkraft fastholder i en rede­gørelse til Statsforvaltningen, at det har anlagt fibernet som et EU-projekt, selvom den forklaring tidligere er blevet afvist af Energi­styrelsen.

østkraftsag

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Bornholm Regionskommune og det kommunale elselskab Østkraft blev i september bedt om at redegøre for lovligheden af et fibernet, der når ud til 6067 husstande på klippeøen. Kommunen har set kommunalbestyrelsens udtalelse til Statsforvaltningen, og heraf fremgår det, at ‘Østkraft har oplyst, at alle fiberforbindelser er nedlagt til elforsyningsformål – herunder forsøgs- og udviklingsprojekter. EcoGrid-projektet er et blandt flere løbende forsknings- og udviklingsprojekter i Østkraft’.

Den forklaring henviser til, at kommunale elselskaber ifølge elforsyningsloven må udleje overskydende kapacitet i bredbåndskabler, der er etableret til elforsyningsformål og forsøg indenfor virksomhedens primære formål.

”Vi har ikke lavet nogen decideret ansøgning til forsøg med fibernet. Det behøver vi heller ikke. Vi har forholdt os til forsøg inden for elforsynings­loven. Hvis du leder efter et papir, hvor der står, at vi har fået lov til at lave fibernet i forbindelse med EcoGrid, så finder du ikke noget."

Kommunen har dog tidligere beskrevet hvordan Energistyrelsen og Energi.dk har afvist, at EcoGrid-forsøget kræver fibernet, for at virksomheder kan deltage.

‘I 2011 rettede Energistyrelsen henvendelse til Energinet.dk som partner i EcoGrid EU-projektet med forespørgsel om, hvorvidt fibernet og fiberopkobling af kunderne var en forudsætning for gennemførelse af EcoGrid EU-projektet. Svaret var og er, at det ikke er en forudsætning,’ skriver Energinet.dk den 27. august i en mail.

Ingen tilladelse

Bestyrelsesformand i Østkraft Knud Andersen sagde i december 2011 i en pressemeddelelse, at virksomheden har ‘søgt og fået tilladelse af Energistyrelsen til at etablere fibernet ud til en del af disse test-deltagere’. Det harmonerer meget dårligt med en mail fra Energinet.dk fra 2014, hvor myndigheden skriver:

‘I forhold til spørgsmålet om tilladelse kan det oplyses, at Energistyrelsen aldrig har givet en tilladelse til etablering af fiberinfrastruktur på Bornholm.’

Ole Schou Mortensen, direktør i Østkraft, siger til Kommunen, at han ‘ikke kan stå på mål for, hvad Knud Andersen har sagt i 2011':

- Han er politiker, så han udtaler sig om mange ting, så det kan jeg ikke stå på mål for.

- Vi har ikke lavet nogen decideret ansøgning til forsøg med fibernet. Det behøver vi heller ikke. Vi har forholdt os til forsøg indenfor elforsyningsloven. Hvis du leder efter et papir, hvor der står, at vi har fået lov til at lave fibernet i forbindelse med EcoGrid, så finder du ikke noget.

Men din bestyrelsesformand siger, at Østkraft har fået en tilladelse. Hvorfor så ikke fremvise den, så der ikke er tvivl om lovligheden af fibernettet?

- Men tilladelsen ligger i at holde sig inden for elforsyningsformål. Vi har været i dialog med mange myndigheder, og de har ikke sat nogen spørgsmålstegn ved noget.

Carl Ilsøe, kommunalbestyrelsesmedlem på Bornholm for Bornholmerlisten, opfordrer til, at der sættes gang i en uvildig undersøgelse.

- Der er modstridende forklaringer. Enten lyver Energistyrelsen ,eller også lyver Østkraft, siger han.

Afslag

Kommunalpolitikeren henviser desuden til, at Bornholms borgmester Winni Grosbøll tidligere har forsøgt at få lov til at etablere fibernet på hele Bornholm gennem Østkraft, men hun fik afslag fra Erhvervsministeriet.

- Hvis Østkraft havde fået tilladelse i 2011, ville de jo ikke søge igen år senere. Vi skal have en uvildig undersøgelse. Der her kan ikke passe, siger han.

Ole Schou Mortensen henviser også til, at Østkraft har etableret fibernet til andre elforsyningsforsøg, herunder “styring af transformere og fjernstyring af 60-kW-stationer”.

- Vi tester kommunikationen med dette udstyr, da vi har en masse problemer med GSM-signalet.

Hvorfor nævner Østkraft så kun EcoGrid-forsøget ved navn i jeres oplysninger til kommunalbestyrelsen?

- Det er klart, at elforsyningsdelen fylder langt mest i vores forsøg, men vi har sammen med 15-17 samarbejdspartnere valgt at gennemføre andre forsøg, blandt andet med komponenter.

Energi & forsyning

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet