Organisationer ruster sig

Der er glæde over magtskiftet i dansk politik blandt flere interesse organisationer. Men de vil holde øje med den nye politik og kommer her med bud på, hvor nye slags kampe foregår.

Kampklar

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Et lettelsens suk er formentligt undsluppet formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), da et regeringsskifte i Danmark endelig stod klart sent torsdag aften. Ikke kun fordi hans parti vandt, men også fordi forslaget om at nedlægge hans arbejdsplads, regionerne, nu ikke får flertal i Folketinget.

”Jeg er selvfølgelig rigtig godt tilfreds med, at det forslag nu ser ud til at blive taget af bordet. Det med at lave store strukturreformer med sådan et hovsa-oplæg som led i en valgkamp, det har jeg betragtet som dybt useriøst,” siger Bent Hansen. 

Også de faglige organisationer glæder sig.  

”Der er ikke nogen tvivl om, at i forhold til regionerne og de arbejdspladser, der er, så ser det jo lysere ud. Der er jo ikke nogen af de partier, der vil nedlægge regionerne,” siger Bodil Otto, formand for HK/Kommunal.

I FOA glæder forbundsformand Dennis Kristensen sig særligt over en mindre økonomisk spændetrøje på kort sigt, da nulvækst nu bliver afløst af en vækst på 1,4 procent.

”Nulvækstscenariet har allerede i 2011 vist sig at være voldsomt belastende og betyde voldsomme besparelser og også afskedigelser i stor målestok. Så på den måde er det umiddelbart nemmere nu og her, da det bør betyde, at kommuner og regioner lige kan puste engang,” siger han.

Offentlig smalkost

Trods 89 mandater til rød blok og 86 til blå blok, foruden de nordatlantiske mandater, er Dennis Kristensen på længere sigt skeptisk for sit arbejde. Det skyldes det internationale økonomiske helbred, der ikke synes i bedring lige foreløbig. Uanset regeringsfarve er der derfor udsigt til smalkost for den offentlige sektor dette årti ud. Alligevel er der særligt én ting, som han glæder sig over med en ny forhandlingsmodstander.

”De har i hvert fald signaleret gennem Fair Løsning, at de vil genskabe noget af det, som der faktisk også var under Fogh, men som Løkke helt har droppet, nemlig den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter spiller en rolle og gør det i samspil med Folketinget,” siger Dennis Kristensen.

I HK/Kommunal ruster man sig allermest til en kamp om jobcentrene.

”Det er ikke lige vores kop te, at det skal fjernes fra kommunerne. Så der håber jeg, at man kan finde en mellemløsning, så kommunerne stadig får lov til at stå for den konkrete udførelse af indsatsen, og så planlægge arbejdsmarkedspolitikken på et andet niveau,” siger Bodil Otto.

Ikke flere fyringer

I Socialpædagogerne har man lige nu mest af alt bare svært ved at få armene ned af glæde.

”Vi har trængt til en ny regering, til nye kræfter og til en ordentlig behandling af det specialiserede socialområde,” siger formand Benny Andersen.

Forbundet har særligt tre punkter, som de vil kæmpe for. Det er en ny finansieringsmodel på det specialiserede socialområde, der ikke lader økonomien afgøre kommunernes sagsbehandling, så er det mere forskning og dokumentation, og til sidst en systematisk og grundig gennemgang af hele området for at finde frem til de bedste måder at organisere og løse opgaverne på.

Forbundene forventer da heller ikke de store fyringer lige med det første, nu hvor det økonomiske råderum er blevet lidt større. Med 1,4 procent i vækst er der faktisk mulighed for at ansætte flere frem for at fyre, pointerer Dennis Kristensen. Heller ikke Bodil Otto tror på flere fyringer inden for hendes område i administrationerne.

”Nu har vi jo i mange år skåret ned, så der er jo ikke så mange tilbage at afskedige. Så vi forventer ikke de store besparelser på det område,” siger hun.

Bodil Otto glæder sig samtidigt over den ro, der er kommet for forbundets mange medlemmer i regionerne med deres bevarelse. Der er måske ligefrem udsigt til, at de kan få flere opgaver. S og SF har meldt ud, at man formentlig vil styrke regionerne på en række områder. 

Ikke flere eksperimenter

Formanden for KL, Jan Trøjborg (S), tror dog ikke, at der kommer til at ske de helt store omlægninger af opgavefordelingen.

”Det handler ikke om, hvor opgaverne ligger, men hvordan de skal varetages. Jeg tror ikke, at der er nogen, der tør eksperimentere med hverken kvalitet eller økonomi,” siger han.

Derfor tror han ikke på nogen større reformer på det område.

”Vi har aldrig haft en intention om på nogen måde at drive hospitaler. Men jeg tvivler meget på, at der bliver opgaveændringer. Det tror jeg simpelthen vil være farligt for økonomien,” siger Jan Trøjborg, der pointerer, at man i KL har stor villighed til at tage medansvar.

Til gengæld forventer man også et større råderum for kommunerne, så længe de er med til at dokumentere kvalitet og effektivitet i løsningen af velfærdsopgaverne.

Trøjborg peger på det nære sundhedsvæsen og folkeskolen som nogle af de vigtigste områder, der skal prioriteres i samarbejdet med den nye regering.

”Vi har længe arbejdet for reformer og partnerskaber for folkeskolen, og det håber jeg meget bliver en hoveddagsorden sammen med det nære sundhedsvæsen,” siger KL’s formand.

Udbud skal fastholdes

En organisation, der også meget gerne vil ind over de opgaver, er DI. De har talt meget varmt for skrappe krav til konkurrenceudsættelse, men med en ny regering er der udsigt til, at målet om 31,5 procent i konkurrenceudsættelse i 2015 bliver skrottet. Det finder man problematisk i DI.

”Det vil være uheldigt, hvis man ikke længere har centrale mål for, hvad man vil med offentlig-privat samarbejde, for det har været en løftestang for at få et centralt fokus på emnet. Det har blandt andet ført til en styrket indsats for udbredelsen af de mange gode erfaringer med offentlig-privat samarbejde, og det vil være uheldigt, hvis den udvikling rulles tilbage,” siger chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

Han hæfter sig dog også ved en række positive takter fra S og SF, herunder at de slår et slag for innovation, men særligt, at de gerne vil fremme offentlig-privat samarbejde.

”Nu må vi så selvfølgelig se, om de rent faktisk kan levere på det. Det vil vi naturligvis holde et vågent øje med,” siger Peter Bay Kirkegaard.

 

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet