Ordførerne kårer succes og fiasko på energiområdet anno 2012

Solcelleordningen, energiaftalen, manglende fut i elbil-markedet og varsler om en fremtidig klimalov. Folketingets energiordførere har peget på de bedste tiltag i årets løb og de mindre heldige takter 

Energi

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

2012 lakker mod enden, og 2013 banker på. Folketingets energipolitiske ordførere har som afrunding på året kåret de vigtigste energipolitiske tiltag for dk-teknik. 
Måske ikke så overraskende peger alle energiordførerne - med undtagelse af Liberal Alliance, der som eneste parti i Folketinget ikke er med i energiforliget -på energiaftalen som årets største succes på området.

- Det sætter en retning for, hvordan vi kan få reduceret CO2-udslippet i Danmark og få skabt en masse nye, grønne arbejdspladser, siger Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.  

I Liberal Alliance peger Villum Christensen på det folkelige engagement, som er opstået i kølvandet nettomålerordningen for solceller, som succesen i 2012.

- Man har næppe oplevet nogen indsats fra politisk hold, som har givet så meget opmærksomhed i privatsegmentet og som i den grad har sprunget alle forudsigelser, siger Villum Christensen.

Mangler take-off
Rasmus Helveg Petersen (R) er overrasket over, at markedet for elbiler endnu ikke er accelereret.

- For et år siden var jeg sikker på, at når vi kom hertil, så ville vi have set take-off på elbilerne. Det er jeg faktisk overrasket over, ikke er sket, siger Rasmus Helveg Petersen, der udnævner det manglende tak-off som årets største overraskelse.

I Venstre tildeler Lars Christian Lilleholt en udtalelse fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard en mindre flatterende titel.

- Årets bommert var, at klima- og energiminister Martin Lidegaard i juni sagde, at ejere af solcelleanlæg kunne sove roligt om natten, fordi der ikke ville blive lovgivet med tilbagevirkende kraft, hvorefter ministeren i efteråret spillede ud med et forslag med tilbagevirkende kraft, siger Lars Christian Lilleholt.

Solceller amok 
Solcellevirakken har fyldt en stor del af det energipolitiske billede i 2012. Flere af ordførerne peger også netop på solcelleordningen, når de skal kåre de mest fremtrædende energipolitiske tiltag. For Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti er der ingen tvivl: Det kom bag på alle, at nettomålerordningen på solceller lige pludselig eksploderede.

- Det var årets overraskelse, at det lige pludselig gik så stærkt, som det gjorde – og at det så kaldte på et behov for at lave den om, siger han.

Den konservative energiordfører Mike Legarth har som vigtigste mål i 2013 at gøre Det Konservative Folkeparti ’kendt for sin grønne profil med en fornuftig balance mellem pris, arbejdspladser i Danmark og markedsvilkårene’. Og han er ikke i tvivl, når han bliver spurgt om årets største fejltagelse på energiområdet.

- Årets bommert var ministerens håndtering af solcellesagen.

George Orwell-spøgelse
I Enhedslisten er Per Clausen ikke i tvivl om, hvad han skal arbejde for til næste år.

-  I 2013 er det mit vigtigste mål, at sikre at vi får en klimalov som opfølgning på energiaftalen, der gør, at vi kommer i hus med at reducere vores CO2-udslip i 2020 med de 40 pct., som vi er enige med regeringen i, at vi skal nå, siger Enhedslistens energiordfører.

Men det bliver ikke uden kamp, for i Liberal Alliance bebuder Villum Christensen, at hans kæphest i 2013 er at forhindre eller nedjustere den ambitiøse klimalov, som ministeren har varslet.

- Der bliver fokuseret alt for ensidigt på CO2-problemet, og med en række nye bindende mål vil staten de facto kunne komme til at blande sig i alle dele borgernes tilværelse, idet stort set al adfærd kan relatere sig til energiforbrug på en eller anden måde. Man kan meget let se et George Orwell-spøgelse i dette her, hvor vi har de onde og de gode, og hvor fællesskabet moralske spændetrøje foldes ud, siger Villum Christensen.

 

Læs også interview med Steen Gade, formand for Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg, minister Martin Lidegaards årsstatus samt de enkelte energiordførerinterview i fuld længde her på dk-teknik.   

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet