Opgør med statsstyring

Frikommuner ønsker en mindre reguleret beskæftigelsespolitik og vil hellere måles på resultater i fremtiden. Beskæftigelsesministeren er positiv, men ikke helt klar til at slippe tøjlerne.

Bureaukrati

Af Marie Dissing Sandahl | [email protected]

Ud med streng proceskontrol af kommunernes beskæftigelsesindsats og ind med friere rammer og resultatstyring. Sådan lyder ønsket fra et flertal af de kommuner, som har søgt om at blive frikommuner. 16 ud af 21 ansøg­ninger har beskæftigelsespolitikken som fokusområde, viser en gennemgang, som DA’s magasin Agenda har ­lavet.

For meget af tiden går med dokumentationskrav og irrelevante samtaler med de ledige, lyder forklaringen hos én af ansøgerkommunerne, nemlig Vesthimmerlands Kommune.

”Vi vil derfor gerne løses for nogle af de formelle krav og barrierer, der er på området, og i stedet have friheden til at anvende de forskellige redskaber mere fleksibelt. Vi ­håber således, at vi kan få ­frigivet nogle personaleressourcer, der kan sættes ind der, hvor indsatsen virker,” siger jobcenterchef i Vest­himmerlands Kommune, Hanne ­Neergaard, til Agenda.

Men skiftet fra processtyring, som regulerer den kommunale beskæftigelsesindsats nu, til en mere fri styring efter resultater, er ikke nemt, advarer eksperter.

”Der er mange faktorer, der påvirker, om ledige kommer i arbejde, og derfor er resultatstyringen mere kompliceret, end det lyder. Det hele handler om, hvor hurtigt kommunerne får de ledige i arbejde igen, men det er også påvirket af konjunkturerne, og derfor er det svært at lave et resultatmål, der præcist rammer effekten af kommunernes indsats,” siger Jørgen Søndergaard, direktør for SFI.

Desuden kan kommunerne blive fristet til at bruge ressourcer på mere synlig borgerservice som skoler eller ældrepleje, hvis de får for frit slag, mener Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

”Vi ved, at en aktiv beskæftigelsesindsats virker for at få ledige i job, og derfor er det vigtigt at fastholde den aktive indsats. Om kommunerne vil gøre det uden procesregler og økonomiske incitamenter, vil tiden vise,” siger han.

Den ledige i centrum

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er umiddelbart positiv over for frikommunernes forsøg og understreger, at hun vil se fordomsfrit på kommunernes erfaringer. Der er dog et vigtigt hensyn at tage, mener ministeren.

”Det er afgørende for mig at sikre, at frikommunerne viderefører den aktive beskæftigelsesindsats og ikke benytter de friere rammer til at lade de ledige i stikken,” siger Inger Støjberg.

 

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet