Ældresagen har flere krav med på et kommende topmøde om ældreplejen. Det siger administrerende direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup. Det sker efter en ny video afslører en plejehjemsansat som håner, truer og ydmyger en plejehjemsbeboer.
Ældresagen har flere krav med på et kommende topmøde om ældreplejen. Det siger administrerende direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup. Det sker efter en ny video afslører en plejehjemsansat som håner, truer og ydmyger en plejehjemsbeboer.
Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau/Scanpix

Nyt ældresvigt udløser krav om plejeløfte

Ansat på et plejehjem optog video, hvor han håner og truer en dement kvinde. Manden er fyret og politianmeldt, men sagen viser behov for nye tiltag, lyder det.

kameraafsløring

Af Ritzau | [email protected]

Efter flere sager om svigt i ældreplejen er der brug for at tage nye midler i brug. Alle ansatte fra top til bund bør aflægge et såkaldt plejeløfte.

Det mener administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

- Når læger har fået deres kandidateksamen, så skal de aflægge et lægeløfte, som går på, at man skal redde liv, helbrede og lindre. Det er på tide, at vi får et tilsvarende plejeløfte, om at man skal sikre en værdig pleje, og at man skal være klar over, at man står over for fuldstændigt hjælpeløse mennesker, siger Bjarne Hastrup, efter at TV2 er kommet i besiddelse af en video, der igen sætter fokus på forholdene i ældreplejen.

En mandlig ansat på et plejehjem har selv filmet, mens han ydmyger og truer en 83-årig dement dame. På engelsk kalder han hende blandt andet "bitch" (kælling) og spørger om, han "skal smadre hende". Flere politikere er chokerede over videoen. Bjarne Hastrup kalder den modbydelig.

- Videoen står i en uanstændig klasse for sig selv, men den kommer i fortsættelse af en lang række uhyrligheder på pleje- og hjemmehjælpsområdet. Så jeg vil sige til ministeren, at det ikke er nok med snakken. Vi kræver handling og noget helt konkret nødhjælp til plejesektoren, så hurtigt han overhovedet kan skaffe det, siger Bjarne Hastrup.

Han forestiller sig, at der skal sættes 2,5 mia. kr. af på næste års finanslov til "nødhjælp" i ældresektoren. Kravet vil Ældre Sagen have med på et kommende ældretopmøde med politikere og organisationer.

Sundhedsministeren: Det er ubærligt

Det er ikke så længe siden, at en dokumentar fra TV2 med skjulte optagelser fra to plejehjem chokerede offentligheden og ikke mindst de ansvarlige politikere.

  Videoen står i en uanstændig klasse for sig selv, men den kommer i fortsættelse af en lang række uhyrligheder på pleje- og hjemmehjælpsområdet. Så jeg vil sige til ministeren, at det ikke er nok med snakken. Vi kræver handling og noget helt konkret nødhjælp til plejesektoren, så hurtigt han overhovedet kan skaffe det.

En ældre, dement dame måtte blandt andet spise middag med afføring i bleen. En ældre mand måtte gå mange timer med en fyldt ble, selv om han prøvede at bede om hjælp.

Efter videoen fra Helsingør søndag skrev sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på Twitter:

- Det gør ondt at se de her billeder, at høre de ord blive sagt til en kvinde, der står fuldkommen hjælpeløs og prøver at forstå. Det er ubærligt. Mange gør et flot og fagligt stykke arbejde, men eksemplerne på uværdig og forrået kultur er alt for mange, skrev han.

Karina Adsbøl, ældreordfører for Dansk Folkeparti, kalder behandlingen af den ældre borger for "rystende og ufatteligt" og er klar til at se på nye tiltag.

- Man kan se på, om der skal være en form for autorisation for hjælpere, som ikke har at gøre med for eksempel medicin, men i forhold til omsorgsdelen og i forhold til en værdig ældrepleje. Så man kan komme efter folk, hvis de ikke gør deres arbejde godt nok, siger hun.

Formanden for de social- og sundhedsansattes fagforbund, FOA, Mona Striib, er rystet og forarget over sagen fra Helsingør, som hun kalder "et isoleret tilfælde".

Ikke desto mindre frygter hun, at den vil reflektere på samtlige 70.000 ansatte i ældreplejen.

- Det skaber en mistænkeliggørelse af, om man har den rette uddannelse og kompetencer, og om alle potentielt kan finde på at gøre sådan noget, siger hun.

Ansat optog trusler og ydmygelser af dement

  • I en video, som TV2 er kommet i besiddelse af, taler en mandlig sosu-ansat på et plejehjem i Helsingør engelsk til en 83-årig demensramt kvinde, der giver udtryk for, at hun ikke forstår den sosu-ansatte.
  • På engelsk spørger den sosu-ansatte blandt andet, om den 83-årige kvinde er skør og grim, og hvad der er galt med hende. Om han skal smadre hende, og at hun er en kælling.
  • Videoen er ifølge TV2 optaget af en uddannet 34-årig social- og sundhedshjælper i en lejlighed på Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, hvor den 83-årige kvinde bor. Den vises efter aftale med kvindens pårørende.
  • Videoen er efterfølgende sendt fra den ansatte til en bekendt, skriver TV2.
  • - Driller lige den gamle på arbejde, lyder det i en besked fra den ansatte ifølge TV2.
  • Den bekendte skriver ifølge TV2 efterfølgende, at det ser ud til, at kvinden er ked af det på videoen.
  • Til det svarer sosu-hjælperen, at den 83-årige "fatter intet og glemmer alt".
  • Videoen blev ifølge TV2 sendt 31. maj. Den ansatte blev fyret i juni.

Kilde: TV2.

/ritzau/

 

Social & sundhed

Tilmeld dig nyhedsbrevet