Ny vandmodel sættes ind i klimakampen

Forebyggelse er den eneste vej frem, hvis skader fra skybrud og stigende vandstand skal undgås. Nyt værktøj giver overblik over vandets veje

KLIMATILPASNING

Af Redaktionen | [email protected]

En ny, hydrologiske højdemodel bliver fremover et vigtigt værktøj i forebyggelsen af skader som følge af skybrud og stigende vandstand. Den hydrologiske højdemodel er et digitalt værktøj, der viser, hvor vandet løber hen og samler sig i tilfælde af skybrud og stigende vandstand.

- Med modellen bliver det muligt for alle kommuner, virksomheder og private at få fri adgang til data, der kan anvendes til at prioritere forebyggelsen af skader ved skybrud og stigende vandstand, siger Allan J. Christensen, der er direktør for NIRAS’ geodataenhed.

NIRAS har indgået en aftale med Miljøministeriet om at levere Danmarks kommende hydrologiske højdemodel.

Når det kommer til sikring mod skader som følge af skybrud og stigende vandstand, er forebyggelse den eneste farbare vej. Der er ikke noget økonomisk forsvarligt alternativ til forebyggelsen af skybrudsskader, og jo mere koordineret forebyggelsen foretages, jo bedre. Med den hydrologiske højdemodel får blandt andet kommunerne mulighed for at foretage en samlet prioritering af forebyggelsesindsatsen.

- Det vil være en stor gevinst for både samfundet og de virksomheder og boligejere, der bliver ramt af skybrud i fremtiden, siger underdirektør i Forsikring & Pension, Torben Weiss Garne, som medfinansierer medfinansiere statens indkøb af den hydrologiske højdemodel. Geodatastyrelsen stiller ligeledes en række materialer til rådighed for projektet.

tsp

 

 

  

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet