Ny tænketank vil have et stærkere EU

Private arbejdsgivere og lønmodtagere danner sammen en Europa-tænketank, for debatten skal ikke længere handle om for eller imod EU, men derimod om et stærkere EU. Spørgsmålet er, hvad det vil nytte.

Forbehold

Af Anne Riemenschneider | [email protected]

Med massevis af mænd i jakkesæt, morgenmadsanretning og besøg fra statsministeren præsenterede Dansk Industri (DI) og Centralorganisationen af Industriansatte (CO-industri) forleden en ny fælles EU-tænketank.

Tænketanken Europa er navnet, og devisen er klar: Hvis Danmark står af i forhold til EU-integrationen, får vi ikke gavn af alle de arbejdspladser, der ligger i den.  Derfor går de to organisationer nødtvungent sammen for at få skabt bedre stemning omkring EU.

- Desværre er det blevet lidt for cool at vende sig imod det europæiske samarbejde, sagde Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal og CO-industri.

- Vi skal glæde os over at være borgere i Europa og ikke lukke os om os selv, tilføjede direktør i DI Karsten Dybvad senere.

Det danske paradoks

Det ultimative mål vil være at få gjort noget ved det danske paradoks, som Karsten Dybvad kalder det: Det paradoks, at et flertal af danskerne er for EU, mens et næsten lige så stort flertal også er for de danske EU-forbehold. En selvbestaltet Megafon-måling pegede dog på et måske endnu større paradoks for EU-tænketanken – nemlig dens eget fundament.

Ifølge meningsmålingen er den danske EU-skepsis størst blandt kvinder og lavtuddannede. Førstnævnte viste sig at være fuldstændigt overset i Tænketanken Europa. Kun en enkelt kvinde har fundet vej til det såkaldte ’advisory board’, der skal rådgive de kommende ansatte.

- Så hermed min anbefaling til at få gjort noget ved det, pointerede Helle Thorning-Schmidt skarpt.

Og når det kommer til opbakningen fra de lavtuddannede lønmodtagere, kan det for nogle være svært at forstå, hvorfor fagbevægelsen pludselig er blevet så glad for EU.

- Jeg kan love dig for, at der er mange 3F’ere, der har mærket til den sociale dumping, EU-samarbejdet har medført. Og et stærkere EU vil også betyde et mindre demokratisk EU, siger tidligere formand for 3F Silkeborg, EU-modstanderen Christian Juhl (EL).

3F’s nyvalgte forbundsformand Per Christensen har også været fortaler for en mere EU-skeptisk linje.

- Jeg har det sådan med EU-systemet, at nogle åbenbart har en interesse i at italesætte, at man ikke kan pille ved arbejdskraftens frie bevægelighed. Jeg er uenig, sagde han blandt andet til Dagbladet Arbejderen kort efter formandsvalget i oktober.

Nu bliver Tænketanken Europa finansieret med penge fra blandt andet 3F til med analyser og debatindlæg at få kvinderne og mændene på gulvet til at se mere lyst på det europæiske fællesskab – ikke mindst afskaffelsen af de forbehold, der forhindrer det. De går en stor udfordring i møde.

- For det er vist lige så sandsynligt, at danskerne stemmer ja til at fjerne EU-forbeholdene, som at ænderne ville stemme ja til, at der afholdes julefest, lød det fra Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet.

EU

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet