Det skal være muligt at registrere eksempelvis dødsfald hos kommunen, foreslår den nye kirkeminister.
Foto: Jacob Ehrbahn / Polfoto
Det skal være muligt at registrere eksempelvis dødsfald hos kommunen, foreslår den nye kirkeminister. Foto: Jacob Ehrbahn / Polfoto

Ny minister åbner for civilregistrering

Kirkeminister Mette Bock (LA) vil ikke afvise at flytte civilregistreringen fra folkekirken til kommunerne.

Forsøg

Af Daniel Pamperin Christensen | [email protected]

Kort efter at Liberal Alliances Mette Bock er blevet udnævnt til kirkeminister, åbner hun op for, at offentlig registrering af blandt andet fødsler, bryllupper, partnerskaber og dødsfald i fremtiden skal ske i kommunerne i stedet for folkekirken.

Hun frygter ikke, at det vil gå ud over antallet af medlemmer af folkekirken, og henviser til, at registreringen i over 150 år har været en kommunal opgave i Sønderjylland, uden at det har betydet et fald i antallet af medlemmer af folkekirken i de sønderjyske kommuner.

- For mig er det ikke afgørende, at registreringen ligger hos folkekirken. Der skal mere til, for at der inde i murstensbygninger er liv og vækst i folkekirken. Det handler i stedet om, at medlemmerne tager folkekirken til sig og fylder den med liv. Det kan vi ikke klare fra Christiansborg, siger Mette Bock til Kristeligt Dagblad.

Den nye kirkeminister genopliver dermed en debat, som ad flere omgange har trukket overskrifter i både lokale og landsdækkende medier.

Senest da Københavns og Aarhus Kommune som en del af et frikommuneforsøg i foråret søgte om at få lov at overtage kirkens opgave med civilregistrering. Her var det indledningsvis med støtte fra daværende kirkeminister Bertel Haarder (V), men han vendte siden på en tallerken.

Under et samråd i maj kaldte han det blandt andet 'dyrt og unødvendigt' og henviste til, at kommunerne har færre åbningsdage end folkekirken, og at det derfor ville blive mere besværligt at foretage registrering af eksempelvis et nyfødt barn. :

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet