Ny mademballage skal øge ældres appetit
Ny mademballage skal øge ældres appetit

Der bliver delt kaffekander og mælkekartoner ved langbordet, og snakken går lystigt. Seks kvinder mellem 67 og 89 har indfundet sig i et lille lokale i aktivitetscenter Randersgade på Østerbro. De har meldt sig til at afprøve og vurdere et nyt design af Københavns hjemmeplejes mademballage.
- Det er ikke alt, der er nemt for os ældre. Jeg kunne ikke åbne min elkedel den anden dag. Så jeg måtte ud i opgangen og shanghaje en ung herre til at hjælpe mig, siger Aase Borg.
- Det måtte du da ikke?, spørger hendes sidekammerat Lene Sejr Nielsen uforstående.
- Jeg kunne jo ikke få den op. Det kunne han, og jeg var glad. Men det ville jo ikke du, hvis det var emballagen til maden, der var problemet, siger Aase Borg.
Københavns hjemmepleje sender mad ud til 1.500 borgere tre gange om ugen. Men nogle af de ældre får ikke spist maden og risikerer at blive underernærede.
I sommer modtog kommunen 1.8 millioner kroner fra en pulje i finansloven til at forbedre kvaliteten af emballagen, maden kommer i. Håbet er, at en indbydende og mere brugervenlig emballage vil få flere til at spise deres mad:
- Vores førsteprioritet er at gøre måltidet tilgængeligt. Det skal være let at åbne emballagen, og bakken skal være appetitvækkende. På den måde kan vi forhøje livskvaliteten og graden af selvhjulpenhed hos vores ældre, siger projektleder Lene Vad Jensen.
Design får ros
Runde og firkantede bakker i forskellige størrelser går på runde mellem kvinderne. De er lavet af plastik og kommer i farver fra cremehvid til dybblå. Smagsdommerne er positivt stemt omkring det nye look, der er inspireret af porcelæn.
- Den er lavet af et godt, tykt materiale. Så længe den kan komme i mikroovnen, ville jeg være tilfreds, siger Else Michaelsen, der til daglig køber færdigretter i supermarkedet, som hun selv tilbereder.
Imens afprøver Lene Sejr Nielsen, hvor let bakken er at bruge. Hun føler sig frem på etiketten, får fat om en orangefarvet flap og hiver let folien af. Hun får sin mad sendt fra et privat firma.
- De bakker, jeg får, er mørkegrønne. Jeg kan bedre lide den nye hvide farve. Det gør det mere indbydende at spise maden i bakken, siger Lene Sejr Nielsen.
Rikke Hamfeldt fra Ældre Sagen er også med til testen. Hun er seniorkonsulent med fokus på mad og ernæring. Og hun er glad for, at man arbejder med maden til ældre.
Vi skal gøre det til en bedre oplevelse at få mad fra hjemmeplejen
En undersøgelse fra Kost og Ernæringsforbundet har vist, at mere end halvdelen af alle danske ældre, der enten er på plejehjem eller omfattet af hjemmepleje, er i fare for at blive underernærede. Det øger blandt andet risikoen for vægttab og svækkelse af immunforsvaret og kan i værste fald føre til døden. Samtidig koster det samfundet op mod 6 milliarder kroner blandt andet i form af længere og flere hospitalsindlæggelser.
Det er en omfattende problematik, som både Ældre Sagen og Københavns Kommune ved ikke kun kan løses af ny emballage.
"I København arbejder man heldigvis med mange af de aspekter, der er inden for ældres ernæring. Det er vigtigt, at der sættes ind på flere områder. Eksempelvis er en styrkelse af det sociale aspekt også vigtig, hvor nogle borgere har behov for hjælp til at anrette og komme i gang med måltidet" siger Rikke Hamfeldt
Et nyt koncept
Udover smartere emballage vil kommunen levere flere, mindre portioner mad. For store portioner kan være svære at overskue for nogle ældre. Samtidig er man i gang med, at udvikle en ny menu, der kan gå sammen med de nye bakker.
- Vi arbejder på at forbedre hele vores koncept. Vi skal gøre det til en bedre oplevelse at få mad fra hjemmeplejen. Og vi skal kunne konkurrere med den færdigmad, som man kan købe i kølebokse i supermarkedet, siger projektleder Lene Vad Jensen, der regner med at have det nye design klart ved udgangen af 2018.
I Guldborgsund og Lolland er man gået i samarbejde med Aalborg Universitet om at udvikle en emballage, der kan bevare madens smag og dufte, efter at den er færdigtilberedt.
- Vi er optaget af den livskvalitet, som det gode måltid giver for borgeren. Det handler både om smagen, det æstetiske udtryk og om at skabe en rar og behagelig stemning omkring måltidet. Set i et ernæringsmæssig perspektiv er det også interessant, fordi man gennem det gode måltid kan nå småt spisende og dermed forbedre sundhedstilstand, fortæller centerchef for sundhed og omsorg i Guldborgsund, Ida Byrge Sørensen.
Testen er ovre, og der er blevet uddelt glade og sure smileys til alt fra etiketternes farve til bakkernes former. Det er altsammen input, som kommunen kan evaluere på og bruge til at forbedre designet. Smagsdommerne har været overvejende positive i deres vurdering af emballagen. Men ingen af dem har lyst til at modtage mad i sortfarvet emballage:
- Det er slet ikke flot med den farve. Man gider ikke spise af sådan noget, siger Else Michaelsen.
- Men så kan man da se, hvis der er persillesovs i, griner Lene Sejr Nielsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.


























