Billede

Nu kommer lyntest kørende ud til særlige arbejdspladser

Hele personalegrupper i daginstitutioner, plejehjem og bosteder kan i den kommende tid få en lyntest i arbejdstiden, når mobile testenheder for alvor ruller ud.

vaccine

Af Ritzau | [email protected]

Rundt omkring i landet vil daginstitutioner, bosteder og plejehjem i de kommende dage og uger få besøg af rullende lyntestcentre, så hele personalegrupper kan blive testet for coronavirus.

I første omgang er det de sociale tilbud, der får besøg onsdag, hvor man for alvor er i gang med at køre ud med lyntest, fortæller Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink, der sammen med tre andre private aktører udbyder lyntest for de danske regioner.

- Vi starter indsatsen med at komme rundt på alt lige fra vuggestuer og børnehaver til bosteder i forskellige kommuner, hvor vi kommer til at køre ud og teste direkte ude på stedet.  Det foregår ved, at en eller to podere og måske en assistent tager afsted med værnemidler og podeudstyr ud på en planlagt rute til forskellige institutioner, fortæller han.

Hele personalegruppen på stedet kan så få taget en lyntest gennem næsen. De får svar efter et kvarter. Indsatsen skal være med til at bremse smitte på de steder, som ikke er lukket ned.

Også sociale tilbud

Tilbuddet om lyntest gælder også sociale tilbud som herberger for hjemløse, døgntilbud for børn og unge og tilbud for mennesker med fysisk eller psykisk handicap.

For alle de sociale tilbud er der nu en aftale om en ugentlig lyntest, og det glæder social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- Medarbejderne på tilbuddene gør en kæmpe indsats for at hjælpe andre, og det er svært at holde afstand, når man for eksempel skal hjælpe med personlig pleje eller give omsorg til et menneske i nød, siger hun i en pressemeddelelse.

De rullende enheder er et samarbejde mellem de private aktører, regionerne og kommunerne.

  Medarbejderne på tilbuddene gør en kæmpe indsats for at hjælpe andre, og det er svært at holde afstand, når man for eksempel skal hjælpe med personlig pleje eller give omsorg til et menneske i nød.

Carelink dækker flere kommuner i Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Hos Falck, der har testcentre i hele landet, er man så småt i gang med de rullende testcentre på for eksempel bocentre og plejehjem, fortæller Jørgen Mieritz, ambulancedirektør i Falck.

- Men nu er det orkestreret lidt bedre på tværs af kommuner. Vi har en forventning om, at vi skal gøre det mere den kommende tid, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde 5. januar, at der skulle udvikles modeller for lyntest af personalet i daginstitutioner.

Flere af de private udbydere fortæller, at de har masser af ledig kapacitet til at rulle ud med lyntest.

Der blev tirsdag fundet 215 smittede i 14.536 lyntest, viser tal fra de fire udbydere Carelink, Falck, SOS International og Copenhagen Medical.

Først til de særligt sårbare

På de travleste to dage i december blev der foretaget cirka 80.000 og 90.000 test.

Hos SOS International kører man ud i Aarhus og en række kommuner på den københavnske vestegn. Her rullede de første allerede ud i slutningen af sidste uge, men det starter for alvor i denne uge.

Det fortæller divisionsdirektør Karin Tranberg.

- Vi kan fornemme, at førsteprioriteten har været at sende testenheder ud til institutioner med særligt sårbare - for eksempel bosteder og plejehjem, siger hun.

Ifølge Karin Tranberg løber de private aktørers kontrakt med regionerne foreløbigt til 31. januar. Men der er frist for at byde ind på et nyt udbud af opgaven torsdag.

Fakta om lyntest

  • Det anbefales, at man ikke får lavet en lyntest, hvis man symptomer på covid-19. I stedet anbefales en såkaldt pcr-test, som er dem, der bruges i det offentlige testsystem.
  • Det skyldes, at lyntest ikke er lige så pålidelige som pcr-test til at påvise, om man er smittet med coronavirus.
  • I december offentliggjorde Statens Serum Institut en gennemgang af syv studier fra udlandet, der har undersøgt pålideligheden af testene.
  • Lyntest regnes for meget pålidelige, når der faktisk bliver konstateret smitte. Usikkerheden gælder især de tilfælde, hvor testen giver et negativt svar.

Kilde: Ritzau, Statens Serum Institut

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet