Den lokale pub, der blandt andet danner ramme om en ugentlig herreklub, er blot et af mange tilbud til beboerne på det norske hjem for demente. Beboernes individuelle behov skal være i centrum, mener den daglige leder Hilde Helland. Foto: Manglerudhjemmet.
Den lokale pub, der blandt andet danner ramme om en ugentlig herreklub, er blot et af mange tilbud til beboerne på det norske hjem for demente. Beboernes individuelle behov skal være i centrum, mener den daglige leder Hilde Helland. Foto: Manglerudhjemmet.

Norge: Demente får pub, spa og minimarked

På plejehjem i Oslo for demente indretter man sig utraditionelt og genfinder livsglæden.

Plejerdød

Af Benjamin Holst | [email protected]

- Hun stod med en kartoffelskræller i den ene hånd, en kartoffel i den anden og anede ikke, hvad hun skulle bruge dem til. I dag skræller hun kartofler til hele hjemmet.

Hilde Helland, daglig leder af Manglerudhjemmet i Oslo, er ikke i tvivl, når hun fortæller anekdoten om den demente kvinde, der fik hukommelsen igen: Fokus på de individuelle behov, selvbestemmelse og mulighed for selv at forme sin hverdag er afgørende faktorer for beboernes trivsel og livskvalitet.

Hollandsk inspiration

Da det privatejede selskab Unicare overtog driften af Manglerudhjemmet i 2013, fik Hilde Helland frie hænder og plads til at tænke nyt: Bygningerne var nedslidte med lange hospitalsagtige korridorer og indrettet med kedelige institutionsmøbler.

Bevæbnet med et projekttilskud på 100.000 norske kroner og en inspirationstur til en demenslandsby i Holland gik Hilde Helland og hendes medarbejdere i gang med at skabe et helt nyt plejehjem:

- Det lyder umiddelbart af mange penge, men når man skal sætte en gammel, slidt bygning i stand, så er det jo ingenting. Det gik hurtigt op for os, at hvis de ændringer, vi havde planlagt, skulle føres ud i livet, måtte vi tænke helt anderledes, være kreative og finde de enkleste måder at gøre tingene på, siger Hilde Helland, der valgte at rydde kalenderen for ledelsesmøder i to år for at skabe tid til projektet.

[caption id="attachment_58025" align="aligncenter" width="810"]”Jeg mener, man bør behandle hinanden som mennesker, selvom det er et patient-plejer-forhold. At man ser hver enkelt som et individuelt menneske og ikke bare regner med, at alle synes, at bingo er fedt.” Hilde Helland (foto), daglig leder af Manglerudhjemmet ”Jeg mener, man bør behandle hinanden som mennesker, selvom det er et patient-plejer-forhold. At man ser hver enkelt som et individuelt menneske og ikke bare regner med, at alle synes, at bingo er fedt,” siger Hilde Helland (foto), daglig leder af Manglerudhjemmet.[/caption]

I dag er møblerne skiftet ud og væggene pudset op og malet. En lokal sportsklub har hjulpet til med indretningen af en pub, og så har to lokale supermarkeder bidraget med hylder og indkøbskurve til et minimarked:

- Hovedtanken er, at man skal kunne leve sin hverdag, som man gjorde tidligere. Vores minimarked er for eksempel blevet en kæmpe succes. Her hjælper plejerne vores beboere med at skrive indkøbslister og handle ind. Ved siden af har vi indrettet en lille café, hvor man kan sidde og få sig en kop kaffe med de andre beboere, siger Hilde Helland.

Mere end bingo

Til transformationen af Manglerudhjemmet fra nedslidt og anonymt plejehjem til en lille, dynamisk landsby har Hilde Helland - udover projekttilskuddet - ikke haft andre ressourcer til sin rådighed end knofedt og medarbejdernes velvilje.

- Jeg synes, vi har fået meget ud af få midler. Vi har en flad organisationsstruktur og har ikke brugt tid på en masse projektgrupper. Vi fik ideen over en frokost, og så gik vi ellers i gang - med den indstilling, at ‘virker det, så virker det’, siger Hilde Helland.

Unicare er en af de største private aktører i den norske plejesektor og driver derudover en række plejehjem i Sverige. Hilde Helland mener ikke, at Manglerudhjemmet som sådan er et bevis på, at man er dygtigere i det private - men konkurrencen mellem offentlige og private aktører er sund:

- Jeg synes ofte, at ældreomsorgen er et område, der bliver nedprioriteret. Selvom der gøres rigtig meget godt, er det også et område, der har stort behov for nytænkning. Særlig omkring normaliseringsbegrebet og institutionstænkningen. Jeg mener, man bør behandle hinanden som mennesker, selvom det er et patient-plejer-forhold. At man ser hver enkelt som et individuelt menneske og ikke bare regner med, at alle synes, at bingo er fedt.

- Nogle kan lide bingo, men andre vil hellere gå på pub.

Se Hilde Hellands oplæg i Aftenspostens foredragsformat PechaKucha:

Demenslandsbyer

  • Manglerudhjemmet har i øjeblikket 63 beboere og drives af den private udbyder Unicare.
  • Manglerudhjemmet er delvis inspireret af den hollandske demenslandsby De Hogeweyk, der har eksisteret siden 2006. I De Hogeweyk, der er indrettet som en regulær landsby, er medicinforbruget halveret og gennemsnitslevealderen forlænget med et år.
  • I Odense planlægger man at have Danmarks første demenslandsby klar i 2018.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet