Norddjurs Kommune afviser fællesindkøb

Der kan ikke høstes mere på udbud. I stedet skal man kigge på den samlede proces, såkaldt total cost. Derfor står Norddjurs uden for indkøbsfællesskaberne.

Indkøb

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Der er en god grund til, at Norddjurs var en sort plet, da Kommunen lavede et danmarkskort over kommunale indkøbsfællesskaber. Det er for simpelt kun at kigge på produktprisen, når man går i udbud. Hvis man virkelig vil spare penge, skal man analysere hele arbejdsgangen. Det siger indkøbschef i Norddjurs Lars Glerup, der har valgt at stå uden for de gængse kommunale indkøbsfællesskaber.

”Det korte og det lange er, at debatten har været forkert. Regeringen fokuserer på, at kommunerne skal gå i udbud. Men de fleste kommuner har gjort det i lang tid, og når du har været i udbud, kan man ikke spare meget på priserne. Der, hvor der er noget at komme efter, er total cost – altså den samlede pris for hele processen,” siger Lars Glerup.

Færre voksenbleer

Han fortæller, at det handler om at analysere processerne ned til mindste detalje, før man går i udbud, og dermed finde ud af, hvad man har brug for, og hvad man kan udlicitere – ligesom private produktionsvirksomheder.

”Andre kommuner går ikke ind og analyserer på processen. I stedet fokuserer de generelt bare på produktprisen. Det svarer til, at man bruger en masse energi på at presse prisen på en bil ned, selvom man måske slet ikke har brug for en bil,” siger Lars Glerup. 

Han peger på, at man i Norddjurs Kommune har fået antallet af inkontinens-bleer ned med 36 procent, efter at man også udliciterede undervisningen i brugen af dem til det firma, der vandt udbuddet. Ideen i tankegangen er netop, at firma og kommune skal have den samme interesse i at gøre processen mere effektiv. 

Samme priser

Norddjurs har også lavet udbud med andre kommuner under Norddjurs’ eget Østjysk Indkøbscentral, men det foregår ikke som i de andre kommunale indkøbsfællesskaber. Lars Glerup fortæller, at når man laver et total cost-udbud, er det meget afhængigt af kommunens struktur og derfor sværere at samles om. 

Derfor må andre kommuner gå med på Norddjurs’ betingelser, hvis de vil samarbejde. Og så er der modsat mange andre fællesskaber altid købspligt, hvis man vil med. Lars Glerup mener ikke, at kommunen mister penge på ikke at være i et stort samarbejde.

”Vi har været inde og bench­marke priserne hos indkøbsfællesskaberne. Vi har stort set de samme priser som dem, selvom vi kun er én kommune. 12-bygruppen er under en halv procent billigere på selve produktprisen, men det sparer vi flere gange ved at gå ind og kigge på totalprisen,” siger Lars Glerup.

Forskel på udbud

Tom Wienke er formand for Foreningen af offentlige indkøbere. Han er enig i, at total cost kan spare kommunerne mange penge, men mener ikke, at det er hensigtmæssigt på alle udbud, ligesom han ikke køber påstanden om, at volumen ikke er så vigtig for leverandørerne i udbud.

”Jeg har svært ved at se, hvordan man for eksempel skulle udregne omkostninger ved at bestille og bruge en kuglepen. Nu kender jeg ikke til Norddjurs’ benchmark-undersøgelser, men jeg tror generelt, at leverandører vil være enige med mig i at, der er stor forskel på, om man laver udbud med en eller fem kommuners volumen,” siger Tom Wienke, der også er indkøbschef i Tønder.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet