Ni bud på en ny Peter Gorm

Det kræver højst to hænder at tælle de relevante kandidater til stillingen som ny direktør for KL.

Direktørskifte

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Der er forårsudsalg på rygtebørsen, hvor det lige nu svirrer med bud på, hvem der skal overtage posten som administrerende direktør for KL, når Peter Gorm Hansen  trækker sig ved udgangen af juli måned.

Givet er det, at man ikke behøver mere end to hænder for at tælle navne på de kandidater, som kvalificerer sig til posten. Det kræver et særligt format at lægge de strategiske sigtelinjer for den magtfulde organisation, være sparringspartner for politikerne i KL, at tegne organisationen i forhandlinger med stat, regioner og  erhvervsliv, at lede de ansatte og at inspirere kommunalpolitikerne rundt omkring i landet. Det format er der ikke særlig mange i det kommunale landskab, der besidder. 

Kendte navne i spil

På baggrund af forskellige kilder har Kommunen opstillet en liste med ni bud på Peter Gorms afløser. Ingen af dem har bekræftet, at de er kandidater. Men ifølge kilder er det navne, der helt naturligt bør indgå i sonderingerne. Spørgsmålet er bare, om de overhovedet er interesserede i jobbet.

Flere nævner, at Københavns kommunaldirektør, Claus Juul, og stadsdirektør i Aarhus, Niels Højberg, har den nødvendige tyngde, men tvivler på, at jobbet er interessant nok – simpelthen fordi der er udfordring nok i at drive en storkommune. 

Også stadsdirektør Jørgen Clausen, som ellers lige har forlænget sin åremålskontrakt med Odense Kommune, nævnes som et naturligt bud – dog med det forbehold, at han ikke er så stærk på kommunikation og mere er til de indre linjer. 

Det er dog ikke givet, at den nye direktør kommer fra den kommunale sektor. To departementschefer, Jesper Fisker fra Socialministeriet og Kristian Wendelboe fra Sundhedsministeriet, er stærke kort i feltet, vurderer iagttagere. 

Derimod bedømmes KL’s interne kandidat, velfærds- og servicedirektør Torben Kjærgaard, som er tidligere kommunaldirektør i Greve, til at være for let. Flere understreger, at den nye direktør bør findes uden for KL’s egne rækker. 

Blandt boblerne fremhæves især Hjalte Aagard som en dark horse, fordi han er stærk på visioner og strategi.

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet