Næstved værner om midtby

Anmeldelse

Af Redaktionen | [email protected]

Næstved ligger fint gemt inde bag Karrebæk Fjord – med Gavnø smukt placeret i fjorden. Næstved er kendt for at huse den smukt anlagte Herlufsholm Kostskole og er i øvrigt efterhånden også kendt for i de senere år at have taget sin midtbybygningskultur alvorligt.

Næstved har siden 1983 haft hele tre lokalplaner at arbejde udfra, og det har hjulpet. I 1997 fik Næstved et facaderåd. I 2000 kom et bygningsforbedringsudvalg til, og i 2001 begyndte man at kunne give tilskud til facadeforbedringer med midler fra Facadefonden. Og det kan i dag ses på store dele af midtbyen – på byens forskellige torve og pladser og i dens mange gader og stræder, ikke mindst gågaderne. Især er facadekulturen på det charmerende Hjultorvet blevet markant forbedret de senere år. Mens der på byens største torv stadig ligger en styggert af en BR Legetøj og skæmmer et helt hjørne. Det må kunne gøres bedre, 

BR, kom nu! Derimod huser Næstved en af landets mest diskrete Netto-butikker. 

Godt gjort, så tillykke med det! Rigtig mange huse er sat fint i stand. Store skilte er erstattet af mindre og i de fleste tilfælde løstsiddende bog­staver.

Jordforbindelse

Næstved har i det hele taget rigtig mange større og stolte huse, med tårne og alting, de fortjener altså at blive sat værdigt i stand, som de er blevet – og at have fået den nødvendige jordforbindelse. 

Før ”svævede” flere af dem en etage over jorden på grund af udhulede underetager. F.eks. er hjørnehuset ved Teatergade og Jernbanegade blevet til et smukt eksempel på en Punkt1, hvor ejendommen tidligere var smurt ind med skidt og møg i den nedengangne lys- og varmebutik Lodal.

Næstved har smukke kirker, en fin stationsbygning, en smuk gammel kaserne midt i byen – Grønnegårds Kaserne, nu om dage fint og nænsomt anvendt til forskellige kulturelle formål. Med elegant nybyggeri føjet til.

Men tilkørslen til Næstved over Holme-Olstrup er ikke kun skøn at skue. Jo nærmere man kommer Næstved efter at have passeret Bonbonland, jo værre bliver det med uskønne storcentre og alskens ikke-styret byggeri. Med ikke-styret mener jeg, at man ikke har haft samme ambitionsniveau her som i midtbyen. Det kunne være gjort meget, meget bedre.

Luk op for åerne

Men noget skal Næstved virkelig roses for: Genåbningen af en stump af åen. Som i Århus og Gilleleje har dele af åen, der i Næstved løber ud i Karrebæk Fjord, været rørlagt. I bund og grund en dødssyg idé. Men man har fortrudt, og det kan ikke roses nok. Man har genåbnet dele af åen neden for de gamle Boderne med bl.a. keramikmuseum. Her, hvor terrænet skråner elegant ned mod den genåbnede å, er der skabt et meget fint, nyt, åbent byrum med store, rekreative kvaliteter, en smule kig til lidt havnemiljø og frem for alt med etableringen af en stor scene som en slags amfiteater med masser af terrasserede bænke at sætte sig på. Et meget forfriskende nyt initiativ i Næstved.

Det samme kunne flere byer gøre. Det er ikke længere tid til rørlagte åer midt i byerne, de skal åbnes igen. Også meget gerne ved Åboulevard i København og ved Aalborgs Østerågade og Vesterå. Godt nok er åerne i Aalborg lagt helt om, men så kunne man grave en kanal op fra fjorden, hvor åerne løb, og dermed få vand ind i byen igen og på den måde skabe nyt, spændende liv som i Københavns Nyhavn og ved åen i Århus. Og i Gilleleje.

Men ros til Næstved: Den by er kommet rigtig langt på få år – måtte det fortætte på samme vis, trods besparelser på alt og alle.

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet