Muskler i kamp for klimaet

Klima

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Det lykkedes Arnold Schwarzenegger at skabe opmærksomhed om det internationale borgmestertopmøde i København under COP15, som ellers var i overhængende risiko for at forsvinde helt mellem den højspændte stemning blandt forhandlerne i Bella Center og mellem aktivister og politi på gaden. Den tidligere skuespiller er guvernør i Californien, og var blot en blandt mange storbykonger, der fandt vej til Københavns Rådhus for at diskutere, hvordan borgmestre kan være med til at sænke CO2-udslippet i deres by.

Byområder er ansvarlige for op mod 75 procent af hele verdens CO2-udslip, og over halvdelens af jordens befolkning bor i byer. Ud over ’the Climanator’ og værtsborgmester Ritt Bjerregaard (S) var gæsterne blandt andre New York Citys borgmester, Michael Bloomberg, Boris Johnson fra London samt chefen for miljø og teknik i København, Klaus Bondam (R).

Der blev kørt i elbiler, hilst på kongelige, holdt taler og udvekslet erfaringer med klimavenlige tiltag. Mødets deltagere nåede til enighed om, at de store byer bærer et stort ansvar i kampen for klimaet, men at de ikke kan gøre det alene. Den lokale vilje og de lokale initiativer skal høres på regeringsniveau, før det for alvor kan trænge igennem. Og Schwarzenegger lovede, at han ville komme igen, når kampen for klimaet kræver det. ”I’ll be back.” 

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet