Mørkets fyrster er på vej til kommunerne

Den nyligt udsprungne lobbyist Henriette Kjær er ikke i tvivl om, at spindoktorerne er kommet for at blive, og at der ligger stort jobpotentiale hos landets borgmestre og byrådspolitikere

Spin

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

BORNHOLM: Beviset ligger lige for: Siden S-SF-R satte sig ved regeringsroret er antallet af spindoktorer –eller særlige rådgivere, som Michael Ulveman hårdt holder på at kalde dem – steget fra 17 til 27. Det betyder mere end én spindoktor per minister.

Og den udvikling kan hverken betragtes som skidt eller i tilbagegang, mener den tidligere Konservative politiker og minister, Henriette Kjær, der selv var en af de første ministre under VK-regeringen, der ansatte en personlig rådgiver. For ganske nyligt valgte hun at sætte sig på den anden side af bordet, som lobbyist og kommunikationsansat i Ehrenberg Kommunikation:

- Kritikken af spindoktorer er overdrevet - de er bare almindelige, loyale medarbejdere, der blandt andet hjælper med at sortere i alle de journalister, der ringer forkert eller bare skal have noget information til baggrund, siger hun og fortsætter:

- Det er jo først et problem, hvis de forsøger at få politikeren til at bevæge sig i en bestemt retning, og der er det jo vigtigt, at man som politiker tør have sine egne holdninger.

Hun understreger, at det 'onde' tværtimod er at finde på pressesiden:

- Borgmestre og også almene byrådspolitikere vil fremover få brug for rådgivere. Kommunerne er blevet større og pludselig lander de her politikere også på forsiden af en avis og vil have brug for hjælp til at håndtere det, forklarer hun til dknyt efter debatseancen.

Et demokratisk problem?
Der er mange nysgerrige gæster, der er dukket op for at lytte til debatten 'Spindoktoriet – i en brydningstid?' som diskuteres af panelet: Michael Ulveman, Poul Madsen, Henriette Kjær og Ask Rostrup. Længe kredser snakken om, om spindoktorerne kan betragtes som helte eller en demokratisk hæmsko. Hverken Ask Rostrup, DR's politiske kommentator, eller Poul Madsen, EkstraBladets chefredaktør, anskuer spindoktorerne som uproblematiske:

- Problemet er jo, at de aldrig skal stå til ansvar. De stiller aldrig op til interview, alle samtaler er altid uden for referat, til trods for at de har utrolig meget magt. Og nogen gange sætter de skibe i søen, der har til formål at skade en politisk modstander, siger Ask Rostrup.

Poul Madsen går så vidt som at kalde de særlige rådgivere for 'en byld der skal trykkes ud':

- Jeg vil have et opgør med den her kultur. Jeg vil have, at folk forstår, hvordan meninger dannes. Det er virkelig problematisk, når de fuldstændig overtager kommunikationen på vegne af ministeren.

Men Henriette Kjær peger modsat på, at medierne er demokratiets problem:
- Pressen har ødelagt den gode debat i Folketingsgruppen. Tidligere kunne man mene lidt forskelligt i et parti – man kunne godt stikke udenfor partiets linje, men i dag bliver det staks tolket som 'splid i gruppen.'

Hun efterlyser sandfærdige citatudlægninger og nedtoning af de politiske analyser, så folk i højere grad får lov at tænke selv.

S-nedtur er ikke rådgivernes skyld
De fire i panelet kan dog enes om, at spindoktor-spillet i forbindelse med Helle Thorning-Schmidts skattesag sidste år, var gruelig galt. Men det er også hertil enigheden rækker. Michael Ulveman, der var rådgiver for den tidligere statsminister Anders Fogh (V), tillægger overvejende de politiske hjælpere det gode. Og han mener ikke, at Socialdemokraternes vanskeligheder kan placeres andetsteds:

- En skidt regering er ikke spindoktorernes skyld – man er jo prisgivet, når man helt uforberdt på de sager, der skal fremlægges for befolkningen, lyder den direkte kritik af regeringen fra Michael Ulveman.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet