Moderniserings-milliarder møder kritik

Regeringens planer om at hente 12 mia. kr. på en 'modernisering' af den offentlige sektor møder både faglig og politisk kritik

FUNNY MONEY

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Med regeringens Vækstplan DK har finansminister Bjarne Corydon (S) med et snuptag mere end fordoblet ambitionerne for, hvor mange penge der gennem effektivisering og modernisering af den offentlige sektor kan frigøres til bedre velfærd.

Med den oprindelige 2020-plan fra 2012 lød ambitionerne på fem mia. kr. frem mod 2020. Med den aktuelle Vækstplan DK, som er regeringens reviderede 2020-plan, vil regeringen hente 12 mia. kr. ved at 'modernisere' den offentlige sektor.

Da Bjarne Corydon i sidste uge havde inviteret pressen til teknisk gennemgang af planen i Finansministeriet understregede har, at der var 'fagligt belæg' for at hæve ambitionerne.

Heftigt og underligt
Men direkte adspurgt kunne han ikke komme baggrunden for de nye prioriteter nærmere end, at de erfaringer regeringen har gjort sig inden for de sidste halvandede år har overbevist ham om, at der er meget mere at hente end de fem mia. kr.

Professor og velfærdsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve er dog kritisk over for realismen i de forhøjede ambitioner. Han efterlyser særligt, at regeringen kommer med mere konkrete bud på, hvor penge skal findes end blot at pege på mere af det samme.

- De 12 mia. kr. er et voldsomt krav, og regeringen burde kunne fortælle, hvordan den vil finde dem, siger Bent Greve til Information, der også er socialdemokratisk medlem af byrådet i Gladsaxe.

Carsten Greve, professor i offentlige ledelse ved CBS, kalder de nye ambitioner for 'heftige' og synes, at det er underligt, at de ikke er baseret på nogle mere konkrete analyser.

Konkrete planer efterlyses
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, Torben M. Andersen, kalder i Jyllands-Posten de 12 mia. kr. for 'usikre penge'.

Lige som ham mener Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, at det interessante spørgsmål er, hvor og hvordan regeringen egentlig har tænkt sig at hente de penge.
Særligt fordi den tidligere borgerlige regering blev beskyldt for at operere med 'fugle på taget', da den fremlagde sin ambition om at finde fem mia. gennem en modernisering af den offentlige sektor.

- Nu mener regeringen pludseligt, at den kan finde 12 mia. kr. og få bedre velfærd ud af det. Det er da betænkeligt. Så regeringen må jo fremlægge en mere detaljeret plan for, hvad den vil gøre, siger Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet