Borgmester Karsten Nielsen (DF) fortæller, at Læsø ikke blev ramt lige så hårdt af nedlukningen, som de andre nordjyske kommuner. Det skyldes, at der kun er få borgere, der pendler mellem øen og fastlandet. Resten af Nordjylland er derimod et udpræget pendlerområde mellem kommunegrænserne.
Borgmester Karsten Nielsen (DF) fortæller, at Læsø ikke blev ramt lige så hårdt af nedlukningen, som de andre nordjyske kommuner. Det skyldes, at der kun er få borgere, der pendler mellem øen og fastlandet. Resten af Nordjylland er derimod et udpræget pendlerområde mellem kommunegrænserne.
Hans Ravn, Ritzau Scanpix

Minkene er døde, hummerfiskerne lider, men færgen sejler igen til Læsø

Dannebrog strøg til tops i torsdags, da Læsø atter blev frit. Borgmester Karsten Nielsen (DF) håber, turisterne snart vender tilbage.

nordjylland i karantæne

Af Christian Olesen | [email protected]

Karsten Nielsen (DF) fortæller:

“En af vores minkavlere her på Læsø var kvikkere end os andre.

Under nedlukningen skrev han til Statens Serum Institut og spurgte, om der rent faktisk var konstateret cluster-5 mink-virus her på øen. Han får svar tilbage, at det var der ikke.

Der kommer vi i mediernes søgelys. For var cluster-5 ikke hele begrundelsen for at lukke os syv kommuner ned?

Det var i hvert fald min opfattelse. Både i forbindelse med den forvarsel, vi fik af Magnus Heunicke (S) den 5. november og af en snak med Mette Frederiksen samme dag og senere om aftenen på det pressemøde. 

Senere oplysninger viser, at cluster-5 kun blev konstateret i to af de syv kommuner, Frederikshavn og Hjørring. Jeg vil ikke sige, jeg var stødt over det. For jeg kan godt se nedlukningen for vores vedkommende.

Den eneste mulighed for at komme fra Læsø, medmindre vi tager en flyvemaskine, er færgen til Frederikshavn. Så jeg kan godt se, at det ville være umuligt at lukke Frederikshavn ned og holde Læsø åben. Men hvorfor blev de fire andre kommuner lukket?

Da Nordjylland lukkede

Om aftenen den 5. november bad Mette Frederiksen 280.000 indbyggere i syv nordjyske kommuner om så vidt muligt at blive hjemme. De skulle arbejde hjemme, gå i skole hjemme og lade være med at krydse kommunegrænsen. Samtidig lukkede cafeer og restauranter, biblioteker og andre kulturinstitutioner, idrætshaller og fodboldbaner.

Det meste af Nordjylland blev ”lukket land”. Borgmestrene i de syv kommuner har sagt ja til at fortælle om deres oplevelser indefra en gang om ugen til læserne af Kommunen.dk.

Torsdag i sidste uge blev de syv kommuner genåbet.

I torsdags skete der endelig noget. Vi fik en invitation fra Magnus Heunicke til et digitalt møde med kort varsel. Han annoncerede, at restriktionerne ville blive løftet på baggrund af de positive udviklinger i testresultater, der var kommet heroppe fra.

Det var ugens højdepunkt på Læsø. Jeg sendte hurtigt en mail ud til direktionen og kommunalbestyrelsen og lidt efter til rådhusets medarbejdere.

Mange hejste flag her på Læsø. Da jeg kørte hjem om eftermiddagen, så jeg et par flag vaje, og nu kender vi jo alle heroppe, så jeg vidste, at det ikke var fødselsdagsflag. 

Pels og hummer

Vores minkerhverv er fuldstændig udraderet på Læsø. Det kommer formodentlig ikke i gang igen. For der vil nok være for få af avlerne, der vil genstarte, til at det kan betale sig til at få fragtet minkfoder herover. Så vi minkerhverv er nok en saga blot på øen.

Men det er ikke det eneste problem. Coronakrisen påvirkede allerede i foråret vores hummerfiskere. 80 pct. af deres hummere sælger de til Italien. Og vi ved jo alle, hvordan det er gået med Italiensk turisme og indlands økonomi. Så fiskerne er i en voldsom krise.

Minkavlerne er væk, og hummerfiskerne halter gevaldigt. Så har vi lidt landbrug af satse på, men ellers har vi ikke andet end turisme. Så nu er det vigtigt at trække flere turister til. Det skal vi arbejde på at genstarte nu.

Trafikglæde

Jeg bor tæt ved færgelejet, og var næsten ingen trafik  under nedlukningen. Måske to-tre biler om dagen.

I torsdags stormede det, så færgen sejlede kun én gang. Der var nogen fra regionen, der skulle have været herover for at teste, men de kunne ikke komme. De må ikke sejle herover, hvis der er fare for at strande på øen. For hvis de poder en masse mennesker og ikke kan komme hjem samme dag, så bliver de der podninger for gamle.

Men når jeg kommer hjem i dag vil jeg sætte mig og kigge på vejen og glæde mig over, at der kører flere biler.”

Demokrati

Land & by

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet