Ministre: Ledige kan stadig få uddannelse

Regeringen afviser kritik fra opposi tionen om, at nedskæringer på efteruddannelse går ud over de lediges muligheder for at komme retur til arbejdsmarkedet. 

Samråd

Af Redaktionen | [email protected]

Arbejdsløse har stadig god mulighed for at få den efteruddannelse, der kan hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet. Sådan lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V).

Ministrene var i sidste uge i samråd, fordi oppositionen ville have svar på, hvad ministrene vil gøre for at sikre ledige den uddannelse, der kan være vejen tilbage på arbejdsmarkedet.

Bekymringen kommer, efter at kriterierne for at få voksen- og efteruddannelsesgodtgørelse, VEU, er blevet strammet, der er indført et prisloft på seks ugers selvvalgt uddannelse, og den periode, man kan få Statens Voksenuddannelsesstøtte, er blevet kortere.

Men ministrene slog på samrådet fast, at nedskæringerne har været både fornuftige og nødvendige.

”Vi er nødt til at gribe ind, når omkostningerne på området er steget eksplosivt fra 200 millioner i 2007 til 700 millioner i 2010,” sagde Inger Støjberg på samrådet.

Oppositionen undrer sig

Udmeldingen om, at nedskæringerne ikke forringer arbejdsløses mulighed for efteruddannelse, vakte forundring i oppositionen. Leif Lahn Jensen (S) sagde på samrådet, at han gerne vil se tal på, at ledige stadig får den opkvalificering, som både de selv og arbejdsmarkedet efterspørger.

”Alle eksperter og organisationer siger, at arbejdsgiverne nu får endnu sværere ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Jeg har forståelse for, at regeringen vil sætte nogle økonomiske rammer på området, men man må også være klar til at se på, om det får negative konsekvenser,” sagde Leif Lahn Jensen på samrådet, der var præget af valgkampsretorik fra både rød og blå bloks side.

Slut med dyre kurser

Han pegede på, at prisloftet på AMU-kurser betyder, at cirka 800 kurser ikke længere er tilgængelige for ledige, som benytter sig af seks ugers selvvalgt uddannelse. Det kan betyde, at ledige bliver afskåret fra at komme tilbage på arbejdsmarkedet, mener Leif Lahn Jensen.

Men den bekymring deler Inger Støjberg ikke.

”Man kan stadig vælge mellem 80 procent af kurserne, og når vi nu ser, at nogle udbydere sænker prisen på kurserne, vil flere kurser igen blive tilgængelige som selvvalgt uddannelse. Desuden kan jobcentrene stadig give en ledig et AMU-kursus uanset prisen. Derfor betyder prisloftet ikke, at ledige ikke kan få den nødvendige uddannelse,” sagde Inger Støjberg på samrådet.

 

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet