Minister: Vi letter ikke foden fra speederen

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) var kaldt i samråd om konkurrenceudsættelse, og afviste her, at regeringen vil bremse op for udviklingen af udbud og offentlig-privat samarbejde

Udbud

Af Sine Riis Lund | [email protected]

- Jeg vil gerne sætte en tyk streg under, at vi mener, det er vigtigt, at der er et godt og konkret samarbejde mellem det offentlige og private.

Sådan lød det indledningsvist fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), da hun skulle svare på spørgsmål om regeringens mål for konkurrenceudsættelse på foranledning fra Venstres kommunalordfører Jacob Jensen.

Ministeren redegjorde samtidigt for de initiativer, som regeringen er ved at sætte igang for særligt at fremme offentlig-privat samarbejde.

Hastigheden er gået i stå
Anledningen til samrådet var blandt andet, at regeringen har fjernet en lang række udbudskrav til kommunerne, herunder den forpligtende målsætning for konkurrenceudsættelse og kravet om at udarbejde udbudsstrategier.

Jacob Jensen er bekymret for udviklingen.

- Vi kan desværre se, at udviklingen er stagnerende. Hastigheden er gået i stå og nogle steder er det ligefrem gået i bakgear, sagde han.

Han ville derfor gerne vide, hvad regeringens succeskriterium er for konkurrenceudsættelse.

Der er gevinster derude
Ministeren mente, at det var hat og briller at sætte en procentsats som succeskriterium, men henviste til, at brugertilfredsheden med velfærden i sidste ende må være afgørende, og understregede samtidigt, at regeringen gerne vil øge og udvide samarbejdet med det private.

Margrethe Vestager gjorde det også klart, at hun mener, at der er gevinster at hente for kommunerne. Hun henviste til de store forskelle på konkurrenceudsættelse i kommunerne, der varierer fra omkring 18 til 40 procent.

- Det er nærliggende at forvente, at der ved dem, der ligger lavt, er et potentiale for øget konkurrenceudsættelse, sagde hun.

Lederskab lokalt
Margrethe Vestager slog samtidigt fast, at hun tror på en fortsat positiv udvikling i konkurrenceudsættelse, og hun ville ikke give Venstres Martin Geertsen ret i, at regeringen var i gang med at bremse op for udviklingen.

- Jeg mener ikke, at regeringen letter foden fra speederen. Vi placerer ansvaret der, hvor det kan løftes, sagde ministeren med henvisning til, at det er ude lokalt, at der skal tages lederskab og initiativ til at få konkurrenceudsat sine opgaver.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet