Millioner at hente i energibevidshed

Alene de seks kommuner i trekantsområdet kan spare 2,3 millioner kroner om året på energirenovering af sportshaller, viser undersøgelse.

God energi

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Der er millioner af kroner at spare ved at tænke energirigtigt i de mange kommunale sportshaller. En ny undersøgelse fra de seks kommuner i Trekantområdet Danmark viser, at der alene i det område kan hentes 2,3 millioner om året ved for eksempel at installere energirigtig belysning og overvåge forbruget af strøm og varme.  Ifølge undersøgelsen kan der spares helt op til 20 procent på energiregningen på sportshallerne. 

Besparelserne kommer dog ikke af sig selv. I Trekantsområdet koster det omkring 36 millioner kroner at få sports-og svømmehallerne up to dage. Men den investering forventer kommunerne at kunne hente ind på mellem 14 og 17 år.  Finansieringen skal ske gennem en såkaldt ESCO-model, hvor virksomheder energirenoverer en række bygninger mod at få del i energibesparelserne.  Modellen er tidligere gennemført på kommunale bygninger i Middelfart Kommune med stor succes, og formand for Trekantområdet Danmark, Koldings borgmester Jørn Pedersen (V), bakker da også fuldt op om projektet:

“Det skal vi selvfølgelig følge op på. Både på grund af den økonomiske gevinst, men også fordi det hjælper os med at nå vores mål med at nedbringe CO2-udledningen,” siger Jørn Pedersen. 

 

Flere penge at spare 

Undersøgelsen viser desuden, at der kan spares endnu mere i hallerne, hvis der også installeres vedvarende energikilder som solfanger til opvarming af vand og solceller til levering af elektricitet. 

“Det er oplagt på grund af hallernes store flader og relevant nu, hvor man har lov til at lede den energi, man selv kan producere, tilbage til energiselskabet,” siger udviklingskonsulent Jakob Lorenzen. Der er dog behov for at søge midler fra EU til yderligere uddybning af besparelsen og muligheder for at integrere vedvarende energi.

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet