Milliardfald i indtægter fra selskabsskatter

Kommunernes indtægter på selskabsskat er faldet med 1,6 milliarder kroner fra 2010 til 2011. Det er gået særligt hårdt ud over traditionelle erhvervskommuner som Ballerup og Billund. 

Indkomst

Af Sine Riis Lund | [email protected]

For et par år siden slog finanskrisen fuldstændigt luften ud af virksomhedernes produktion. Nu rammer den effekt for fuld kraft i kommunerne, viser en beregning af budgettal fra Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal. Fra 2010 til 2011 faldt kommunernes indtægter fra selskabsskatter således med omkring 1,6 milliard kroner.

”Det er klart, at det lægger et yderligere pres på kommunerne. Det er meget forskelligt, hvor meget de bliver berørt, men nogle kommuner vil blive ramt markant af det her, og det betyder jo selvfølgelig, at de enten må skære i servicen eller finde pengene andre steder,” siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

Effekten slår først for alvor igennem i kommunerne nu, da selskabsskatter til kommunerne afregnes tre år forskudt.

Medfører sparerunde

Hårdest går det ud over Ballerup. Fra 2010 til 2011 får de 4.000 kroner mindre i selskabsskatter per indbygger eller cirka 190 millioner kroner færre indtægter.

”Det er jo betragtelige besparelser. Det slår lige igennem,” siger økonomichef Jens Vedel Jørgensen, og fortsætter:

”Det gør det i særdeleshed i Ballerup, som du jo også kan se af tallene, fordi vi historisk set har en masse virksomheder,” siger han.

Kommunen har da også måttet igennem en sparerunde i budget 2011, hvor de faldende indtægter fra selskabsskatter spiller en væsentlig årsag. Billund bliver også rigtig hårdt ramt af faldende indtægter i 2011, men for både Ballerup og Billund gælder dog, at 2010 var et ekstraordinært godt år med høje indtægter på området. I Billund fik man således omkring 90 millioner kroner i selskabsskatter i 2010 mod normale indtægter på omkring 25-30 millioner. 

Rammer forskelligt

I 2011 opnår Billund cirka 22 millioner kroner i selskabsindtægter. 

”De ekstra indtægter i 2010 reddede os, kan man sige, fordi de gav kommunen et år mere til at indhente større rationaliseringer af driften, der kunne sikre den fornødne balance mellem udgifter og indtægter i kommunens økonomi,” siger økonomichef Thomas Palner.

Omkring en tredjedel af indtægterne fra 2010 måtte dog også afleveres til den kommunale udligningsordning på grund af det høje niveau,” fortæller Thomas Palner. 

Ser man på landet som helhed, så skyldes faldet ikke et ekstraordinært godt indtægtsår i 2010. Selskabsindtægterne ligger nemlig på cirka samme leje i 2008, 2009 og 2010. Faldet i 2011 gælder heller ikke alle kommuner. Blandt andre Rudersdal, Ikast-Brande og Fredericia forventer flere penge i kassen fra selskabsskatter i år.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet