Mikrolån vinder frem i kommunerne

I Aarhus og København kan arbejdsløse låne penge fra kommunekassen, hvis de drømmer om eget firma. Flere kommuner ser nu nærmere på ordningen

Iværksætteri

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Ideen kommer fra udviklingsbistanden, men har bredt sig til det danske beskæftigelsessystem. Siden 2007 har ledige i Aarhus kunnet låne op til 50.000 kroner rentefrit af kommunen til at starte deres egen virksomhed. Flere andre kommuner ser nu nærmere på ordningen, som rådmanden på området kalder en succes.

- En stor andel, over en tredjedel, går fra at være på offentlig forsørgelse til at være selvforsørgende i forskellig grad. Det er succesfuldt, især når man tager i betragtning, hvor lidt det koster, siger Thomas Medom (SF), rådmand i Aarhus for sociale forhold og beskæftigelse.

Ordningen i Aarhus begyndte som et forsøg, men blev gjort permanent i midten af 2012. Siden har 11 ledige lånt penge af kommunen, og otte af dem er stadig selvstændige.  

Det har fået andre kommuner til at lade sig inspirere af ordningen. Næstved og Hvidovre har kontaktet Aarhus for at høre om erfaringerne med projektet, og i Hvidovre overvejer man at lave et mikrolånsprojekt sammen med jobcenteret i København.

I København blev der i 2012 afsat penge til en ordning med mikrolån, som trådte i kraft i januar 2013. Indtil videre er der dog kun givet lån til en enkelt kontanthjælpsmodtager, men medlem af Københavns Borgerrepræsentation Henrik Appel Esbensen (S) har store forhåbninger til projektet.

- Hvis der bare er en eller to, som fastholder deres arbejde som selvstændige, så er det et plus på den lange bane både menneskeligt og økonomisk, siger han.

Flemming Steen Munch, gruppeformand for Venstre i Borgerrepræsentationen, er skeptisk, men ikke afvisende.

- Der er risiko for, at for mange luftige foretagender bliver kommunalt finansieret. Hvis man starter egen virksomhed op, så må udgangspunktet være, at man gør det for egne penge.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet