Midt på den politiske kampscene

Folkeskolereform, hårde KL-krav om arbejdstid og massivt mediefokus. Lærernes formand skal finde sit forhandlertalent frem.

Ugens uundgåelige

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Hvordan er det at være lige midt i store politiske kampe? Befinder du dig godt i den position?

Det er jo en del af min opgave. Men jeg kan da ikke undgå at blive påvirket af det billede, som der indimellem bliver tegnet af de fantastisk dygtige lærere og ledere, som jeg repræsenterer. Det påvirker mig personligt, at man kan finde på at beskrive lærerne på en måde, der signalerer, at de ikke laver det, de skal, når jeg ved, hvordan de knokler. Men jeg skal jo bare bruge det som benzin på den motor, der skal drive mit arbejde og tænke, at så er der endnu mere grund til at gøre mit arbejde godt.

Føler du, at du ofte står alene med dine holdninger?

Jeg vil sige, jeg forstår simpelthen ikke, at KL kan repræsentere kommunerne og dermed dem, der har ansvaret for folkeskolerne og for lærernes mulighed for at lave god undervisning. Tænk, hvis det var en privat virksomhed, der beskrev sine medarbejdere, som om de spildte tiden på unødige opgaver. Hvis man mente det, så kunne man sige det til medarbejderne. Men at gå ud så massivt i medierne, som KL gør, det er helt utroligt. Det er en helt forkert måde at skabe engagement og begejstring på at tale medarbejderne ned på den måde.

Men jeg føler mig ikke spor alene, fordi jeg har 60.000 medlemmer, som jeg i den grad føler en stærk opbakning fra.

Ved du altid, hvornår dine ord er udtryk for hele foreningens holdning?

Ja. Det er jeg ikke spor bange for. Jeg deltager i op mod 100 møder rundt om i landet hvert år og prøver i den grad at have direkte kontakt med medlemmerne. Og der får jeg jo prøvet vores synspunkter af. Jeg har jo den fordel, at de 60.000 eksperter på kvalitet i undervisningen, de er sådan set medlemmer af min forening.

Er du en benhård idealist eller en pragmatisk forhandler?

Jeg tror, jeg er en dygtig forhandler. Forstået på den måde, at min kreativitet ikke består i, at jeg er dygtig til at spille musik eller male billeder. Den består i, at jeg er god til at prøve at finde løsninger.

Det er det, jeg sidder og arbejder på lige nu: Hvordan kommer vi nu med et udspil, der kvalificerer den reform, som regeringen har præsenteret?

Hvordan har du det, når det politiske fylder så meget?

Altså jeg har i mange år oplevet, at vi, parterne, havde en fælles interesse i at skabe gode betingelser for medarbejderne, så man på den måde sikrede, at det var nogle attraktive arbejdspladser. Når det er sådan nogle resultater, man opnår, så sidder man fuldstændig træt og smadret bagefter – men med en god fornemmelse i maven.

Men lige i øjeblikket synes jeg, det er meget svært at finde den gode attitude, for eksempel ovre i KL.

Så det er hårdt lige nu, men I kommer godt ud på den anden side?

Jeg spilder aldrig min tid, vil jeg sige.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet