Middelfart har ingen udgifter til gadelys

Et ESCO-samarbejde har erstattet en udgift på 30 millioner med et topmoderne gadelys, som ikke koster kommunen en krone, fortæller teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen

ESCO

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Middelfart ligger i absolut front, når det kommer til nytænkning inden for gadebelysningen. For et par år tilbage stod kommunen med 6000 armaturer af kviksølv, samt et efterslæb på nogle gamle master – et samlet anlægsbehov på vej- og gadelys på over 30 millioner kroner. Men i stedet for at trække pengene op af kommunekassen, lavede man et udbud på opgaven, fortæller teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen.

- Opgaven blev sat i udbud med krav om et fuldstændig energirenoveret, nyt gadelys, der kunne opnå mindst 35 procent i energibesparelser. Og det vakte stor opmærksomhed – jeg tror, de 15 største virksomheder i Danmark arbejdede med det, siger Thorbjørn Sørensen.

Udbuddet blev vundet af EnergiMidt, som har kørt projektet omkring et år nu, og målsætningen om de 35 procent energibesparelse er næsten nået. Ifølge beregningerne vil energibesparelserne i løbet af 15 år kunne betale for de 30 millioner, som det oprindeligt ville have kostet kommunen i nyanlæg.

Deler energibesparelser
ESCO-projektet (Energy Service Company) mellem Middelfart og EnergiMidt bygger på, at elselskabet finansierer hele renoveringen af gadebelysningen, hvilket sker i etaper hen over de næste fire til fem år.

- Det er opbygget sådan, at det skal udvikles og blive bedre igennem de første fem år. Derfor kigger vi hele tiden på, hvornår det er økonomisk rigtigt at skifte over til noget, og det skyldes jo, at vi stadig tror, der er en rimelig stor teknologisk udvikling indenfor LED, forklarer Thorbjørn Sørensen.

Indtil videre går de energibesparelser, der kommer ud af skiftet, til EnergiMidt. Men kommunen får også en økonomisk gevinst ud af det.

- Kontrakten er lavet så smart, at når vi passerer de 35 procent, så deler EnergiMidt og Middelfart Kommune gevinsten. Det er ligesom for at presse begge parter til hele tiden at gå videre med det.

LED udgør en del af den nye gadebelysning, men også andre energibesparende tiltag og lyskilder anvendes.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet