Inger Støjberg (V) og en mulig rigsretssag mod den tidligere minister var et af emnerne i en partilederdebat lørdag mellem statsminister Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Sofie Carsten Nielsen (R) ved De Radikales virtuelle nytårsstævne. (
Inger Støjberg (V) og en mulig rigsretssag mod den tidligere minister var et af emnerne i en partilederdebat lørdag mellem statsminister Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Sofie Carsten Nielsen (R) ved De Radikales virtuelle nytårsstævne. (
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Mette F. og Ellemann lader Støjberg svede

Det er ikke en politisk debat, siger statsministeren, mens Jakob Ellemann-Jensen medgiver, at sagen om en mulig rigsretssag mod Inger Støjberg er svær for V.

rigsretssag

Af Ritzau | [email protected]

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen samt deres respektive partier er nærmest de eneste i det politiske kongerige, som endnu ikke har taget stilling til, om der skal rejses en rigsretssag mod eksminister Inger Støjberg (V) eller ej.

Lørdag satte de to partiformænd for første gang ord på sagen, efter at to uvildige advokater tidligere på ugen over for Folketinget vurderede, at der er grundlag for en rigsret mod Støjberg i sagen fra 2016 om adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Dengang var Støjberg den ansvarlige minister.

Det gjorde de ved De Radikales virtuelle nytårsstævne, hvor duoen deltog i en partilederdebat med Sofie Carsten Nielsen (R).

- Der er rejst nogle anklager mod Venstre, som vi ikke kan leve med. Lov er lov. Og lov skal holdes. Det skal det også af os, sagde Ellemann-Jensen, der tilføjede, at Venstre ikke kan leve med, at "folk skal være i tvivl om, hvorvidt vi er et parti, der går ind for lov og orden.

Venstre tager stilling i den kommende uge.

S og V holder afgørelsen

- Det er ikke nemt i en folketingsgruppe som vores, hvor det angår en af kollegerne. Der har vi brug for at have en ordentlig drøftelse, hvor vi kan se hinanden i øjnene og melde ud i fællesskab, sagde Ellemann-Jensen.

Socialdemokratiet og Venstre har de afgørende mandater i sagen. Heller ikke massivt pres fra Sofie Carsten Nielsen forud for nytårsstævnet rokkede ved det. De Radikale er for en rigsretssag mod Støjberg.

  Jeg hælder ikke til noget. Hverken som statsminister eller formand for Socialdemokratiet.

- Jeg hælder ikke til noget. Hverken som statsminister eller formand for Socialdemokratiet, sagde Frederiksen.

- Jeg synes ikke, det her egner sig til en politisk debat. Det her er jura og nødvendigheden af, at man som ministre selvfølgelig overholder landets love. - Derfor kommer jeg ikke til at indgå i en politisk debat. Vi har ikke haft lejlighed til at drøfte det i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Dette er et anliggende for Folketinget, ikke for regeringen. i drøfter det i næste uge og melder selvfølgelig ud efterfølgende, hvad Socialdemokratiet mener i denne sag, sagde Frederiksen.

Vagt om retsstaten

Rigsretten er en domstol, som behandler og afsiger domme mod ministre, der er tiltalt for ulovlig embedsførelse.

De Radikales holdning har ligget fast siden december. Her afleverede Instrukskommissionen sin delberetning i sagen. Og det var med hård kritik af Støjbergs rolle i sagen.

- Det handler om at stå vagt om retsstaten, og det har vi et afsindigt behov for at markere meget tydeligt, at det er der et bredt flertal i Folketinget, der gør. Og det stiller vi over vores politiske uenigheder, over partipolitik, over egne interesser, fordi det er demokratiets fundament, sagde Sofie Carsten Nielsen lørdag.

  Det handler om at stå vagt om retsstaten, og det har vi et afsindigt behov for at markere meget tydeligt, at det er der et bredt flertal i Folketinget, der gør.

Hovedpersonen var klar i mælet onsdag, da Folketingets uvildige advokater havde givet deres vurdering. Støjberg mener fortsat ikke, at der er grundlag for en rigsretssag.

Status lige nu er dermed fortsat, at et flertal i Folketinget ikke har gjort op med sig selv, om der skal rejses en rigsretssag mod Støjberg.

Foruden De Radikale går Liberal Alliance, Alternativet, SF og Enhedslisten ind for en rigsret. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod. De Konservative mangler også at tage stilling.

Frifindelse i fire ud af fem rigsretssager

Der er grundlag for at indbringe tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) for en rigsret i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Det mener to uvildige advokater hyret af Folketinget. De mener endvidere, at der er en "rimelig formodning" om, at sagen kan føre til dom.

Det vil i så fald være den blot sjette sag i danmarkshistorien. Her kan du se de tidligere:

  • Mod Anders Sandøe Ørsted med flere. Afgørelse 27. februar 1856: Frifundet.
  • Mod Andreas Frederik Krieger med flere. Afgørelse 13. juni 1877: Frifundet.
  • Mod C.C. Hall og Jens Jacob Asmussen Worsaae. Afgørelse 4. oktober 1877: Begge frifundet.
  • Mod J.C. Christensen og Sigurd Berg. Afgørelse 17. juni 1910: J.C. Christensen: Frifundet.
  • Sigurd Berg: Bøde på 1000 kroner eller 60 dages fængsel.
  • Mod Erik Ninn-Hansen. Afgørelse 22. juni 1995: Fire måneders betinget fængsel med et års prøvetid.

Kilde: Folketinget.

 

Demokrati

Organisation & ledelse

Politikerliv

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet