Mere fleksibel madordning skaber utryghed om job

Børnehavernes madordning bliver mere fleksibel. Men det betyder, at nyansat køkkenpersonale risikerer at blive overflødigt, hvis forældrebestyrelsen siger nej tak til mad.  

Beskæftigelse

Af Mia Tang | [email protected]

Fremover bliver det op til den enkelte børnehaves forældrebestyrelse at beslutte, om deres børn skal spise frokost tilberedt af kommunen eller ej, og hermed også, om de er villige til at betale. Partierne bag loven har dermed gjort ordningen mere fleksibel – også på andre måder – men det nye udspil får langtfra kommunerne til at klappe i hænderne. 

Horsens tiltrådte den tvungne frokostordning 4. januar, og man har bygget køkkener og hyret underleverandører. Efter kun tre uger risikerer kommunen nu, at forældre fravælger tilbuddet, selv om hele idéen bag loven var at sikre, at også udsatte børn får et sundt måltid mad. 

”Det er grotesk. Det er simpelthen ikke godt nok at give op så tidligt. I stedet burde man tilføre ordningen flere midler, så vi kunne levere et bedre produkt. Jeg er skuffet og sur og føler mig rigtig meget til grin,” siger Per Sørensen (S), formand for Børne- og Skoleudvalget. 

Endnu en ommer 

Fra KL lyder den klare udmelding, at hvis kommunerne ender med at have investeret forgæves i køkkener og kontrakter med underleverandører, så må staten kompensere, når regningen er gjort op. Men det er langtfra det eneste problem, siger Per Sørensen. 

”Det rejser også spørgsmålet om, hvad man gør, hvis forældre siger ja i år og nej til næste år. Vi har jo også et personalehensyn. Vi har ansat køkkenpersonale til vores nye produktionskøkkener. Hvad med dem? Skal de gå og være utrygge, hver gang der er afstemning?” 

Netop dette aspekt er en af årsagerne til, at køkkenpersonalets forbund mener, at også den nye udgave af loven er en ommer. 

”Jeg kan se en række nye problemer, når forældre skal blive enige om, hvad der er bedst for deres børn, og om de vil betale eller ej. At vores medlemmer samtidig vil opleve utryghed i ansættelsen, det er virkelig beklageligt,” siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet