Med SKAT på kontrol i Holbæk

To medarbejdere fra Holbæk Kommune er torsdag aften med SKAT på kontrolbesøg i seks virksomheder. Legitimations papirer slynges over diskene. Målet er sociale bedragere.

Økonomi

Af Sine Riis Lund | [email protected]

”Hvorfor får faren stadig sygedagpenge, når vi har truffet ham flere gange bag disken,” spørger Heidi Olsen ud i rummet. Hun er en af de to indsatsmedarbejdere fra SKAT i Køge, der er til stede i SKATs lokaler i Holbæk. Rundt om bordet er også to medarbejdere fra kommunens nye kontrolgruppe og en lokal indsatsmedarbejder fra SKAT i Holbæk.

”Vi håber også meget, at han står der i dag,” siger Gitte Houborg fra kommunen.

Klokken er ved at være fem, og en time er gået med planlægning. I alt seks virksomheder skal aflægges et besøg. Aftenen er lidt speciel, fordi besøgene er opfølgning på tidligere kontroller. Alle virksomhederne har fået pålagt dagligt at føre en logbog med navn, tid og løn for samtlige ansatte, der er på arbejde – før de møder ind.

”Tager du bagindgangen?” Heidi Olsen nikker. Lidt skjult fra vinduet stiller hun sig foran bagdøren til caféen i den mørke baggård. Ofte forsøger ansatte at snige sig ud, når de opdager, hvad der er på færde. Men faren på sygedagpenge er ikke på arbejde, og han er ikke opført i logbogen. Alt ser fint ud denne gang.

Logbog afslører bedrageri

Andre steder er der mere bid. På et pizzeria er kommunemedarbejder Jytte Fink særligt interesseret i en ansat, der er på pension, men som har fået løntilskud til op mod 10 timer om ugen. Medarbejderen er her dog ikke i dag. Indehaveren siger uden overbevisning, at han er her cirka syv timer om ugen. Jytte Fink beslutter sig for at gennemgå logbogen. Resultatet er klart.

”Jeg kan jo se i logbogen, at han kommer her mere,” konkluderer hun. Indehaveren protesterer kun spagt. En social bedrager er formentlig røget i fælden. Jytte Fink vil næste dag kontakte jobcentret om konsekvenserne.

Som led i temarevision 2009 bliver kommunerne kontrolleret for, om de har gennemført virksomhedskontroller, og om de anvender logbøgerne. De kan dog vælge udelukkende at lade SKAT udføre kontrollerne alene.

Kontrolgruppen i Holbæk blev først oprettet i september sidste år. Alligevel er der ikke særlige nerver på denne aften for Jytte Fink og Gitte Houborg. De har begge lignende erfaring fra tidligere jobs. Ruten rundt i Holbæks midtby er kommet til en restaurant.

Arbejder uden løn

”Har du noget legitimation,” vil Jytte Fink vide. Den unge pige i restauranten er ikke opført i logbogen. Med et lettere desillusioneret ansigt finder hun kørekortet frem.

Indehaveren af restauranten har netop forklaret, med en hånd på pigens skulder, at hun har første dag på jobbet. Og at hun kun er ansat på prøve, så hun får ingen løn. Det forklarer pigen også er årsagen til, at hun samtidig kan være kontanthjælpsmodtager. Folderne på Jytte Finks ansigt trækker sig sammen. Munden spidser til. Hun vil vide, om kommunen er helt med på det her. Det er de skam, forklarer pigen. Jytte Fink gør sig notater om videre opfølgning næste dag.

Pludselig er fokus rettet et helt andet sted. Stemmerne er blevet lavere og hurtigere. Der hviskes om politi. Gitte Houborg forsvinder ud af døren med mobilen tæt til øret. Ude i køkkenet bagved står en tæt indpakket udlænding uden mange danske gloser. Han får først fremstammet noget med Sandholmlejren. Men han har ingen papirer eller legitimation på sig. Siden ændrer han forklaring. Kommer med en ny adresse og også til sidst et cpr-nummer.

Først tilbage på kontoret lykkes det at få ham slået op. Alt ser ud til at stemme med den nyeste forklaring på nær indrejseåret. På kontoret gøres der også status. Udbyttet har været spagt på en forholdsvis rolig aften. I morgen skal et par navne følges op. Og ellers venter der rigeligt med anmeldelser på nye potentielle sociale bedragere. :

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet