Billede
Borgmester Jørn Pedersen (V) er vild med jagt - helst i vild og uberørt natur, som i Thy, hvor han kommer fra. Her er han ved Tyrstrupgård i Christiansfeld, hvor han deltager i jagten via sit medlemskab i den lokale jagtforening.
Mikkel Pærremand Gregersen

“Man skal først og fremmest være ven med Jørn og ikke med borgmesteren”

Jørn Pedersen (V) var kortvarigt død i 2011, så derfor er hans liv alt for kort til fnidder. Kom med bagom borgmesteren fra Kolding, hvis kærlighed til byen og borgmesterposten kan ses på hans venstre overarm.

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Jørn Pedersen må kort afbryde interviewet, fordi han skal have taget et nyt og andet pasfoto til et kinesisk visum. Et foto på hvid baggrund, ikke grå, og uden briller og blottede bisser.  

- Det er simpelthen så bøvlet at få et visum til Kina i dag, og jeg er endda officielt inviteret derned, siger Jørn Pedersen, da han er tilbage fra sit fotoshoot.

Selve det at skulle fotograferes har Jørn Pedersen det fint med. Faktisk har jobbet som politiker gjort ham til lidt af en linselus.

- Jeg spotter altid som noget af det første, hvor fotografen står, når jeg kommer ud til seancer, så jeg er sikker på at komme i avisen, griner Jørn Pedersen.

Der er dog en ting, vi ikke får lov til at afbilde i avisen: Et billede af Jørn Pedersens tatovering af Koldings byvåben, der pryder hans venstre overarm.

Det var, da Jørn Pedersen blev valgt som borgmester i Kolding for tredje gang, at han tog beslutningen om at få tatoveringen - og også, at det ikke skulle være et PR-stunt med pressen hængende ind over tatoveringsnålen.

- Det var en meget personlig handling. Det ligger så dybt i mig at være borgmester - det er noget, man er for livet, selvom man ikke er det hele livet. Ikke engang min kone vidste, at jeg fik den, fortæller Jørn Pedersen.  

Men hvad synes din kone så om den? Er det det sidste, hun skal kysse godnat, inden hun sover?

- Nej, bestemt ikke, griner Jørn Pedersen. Hun synes, det ser rocker-agtigt ud. Men det skal hun have lov til at synes.

Kort vej fra tanke til handling
Selvom Jørn Pedersen har været i et ‘fast og godt forhold’ med Kolding, siden han kom til egnen som seksårig, mærker han stadig et særligt bånd til Hanstholm og Thy, hvor han kommer fra.

- Jeg er meget tiltrukket af den vilde og uberørte natur deroppe. De lange afstande mellem husene, den fuldstændige ro - det nyder jeg meget, fortæller Jørn Pedersen, der var på jagt deroppe sidste år.

- Jeg jagede krondyr. Desværre så jeg ikke en eneste, før jeg havde pakket jagtriflen væk, griner Jørn Pedersen.

   Trekanten er et smørhul, men det er også vores største fare: At vi går hen og bliver selvfede og bare tror, at tingene sker af sig selv.

Jørn Pedersens familie, der med tiden kom til at tælle tre mindre søskende også, slog sig ned i Sdr. Stenderup ved Lillebælt, hvor faderen blev selvstændig automekaniker og moderen hjemmegående. Opvæksten var præget af nærhed, tryghed og sikkerhed, fortæller han.

Da Jørn Pedersen blev 17 år, pakkede han sit habengut og flyttede ind til Kolding, hvor han læste på Købmandsskolen. Den studerende var overbevist om, at han skulle være statsautoriseret revisor; han, der var en talnørd og fik gode karakterer.

- Men pludselig endte jeg i lære som radiohandler. Det er et af mine udprægede karaktertræk; at der ikke er langt fra tanke til handling hos mig. Og livet igennem har jeg fulgt mit hjerte, siger Jørn Pedersen.

At sælge og opfylde drømme
Jobbet som radio- og detailhandler blev kickstarten til en længere karriere som sælger. Både af Bang & Olufsen, køkkener og reklameannoncer.

- Jeg blev en fantastisk sælger udi at sælge drømme til hjemmet, fortæller Jørn Pedersen og fortsætter: Og det er jo det, politik også handler om; at sælge drømme og ikke mindst opfylde drømme.

Hvad drømmer du selv om?

- At blive campingpladsejer, ha ha. Det har jeg udtalt flere gange, og det er såmænd en drøm, jeg godt kunne finde på at realisere en dag.

Jørn Pedersen og hans familie er dedikerede campister, og mange års erfaring med den ferieform har gjort dem til eksperter udi at mærke, om der ligger ægte engagement og servicemindede ejere bag en campingplads.

- Altså, er det en livsstil eller bare en forretning det her? Er det mennesker, som vil det, eller som i virkeligheden burde søge videre i livet til noget andet? siger Jørn Pedersen.

Så kunne du og din kone Ellen blive et engageret campingplads-par in spe?

- Det tror jeg nu ikke. Lige så vel som hun ikke er en fru borgmester, men Ellen, så tror jeg heller ikke, at hun vil være campingmutter sammen med mig. Og om jeg ender der, ved jeg jo ikke - som sagt, der kan altid komme en anden drøm i vejen, som jeg forfølger, siger Jørn Pedersen.

Helt slukket
Men lige nu er der ingen drømme om andet end at være borgmester, hvilket Jørn Pedersen er meget stolt over at være. Og den dag det er slut, skal det ikke være nogen sorg.

- Da jeg overtog jobbet som borgmester, fortalte min forgænger Per Bødker Andersen (S) mig, at i det øjeblik jeg tonede frem på skærmen, da døde hans telefon. Fokus var flyttet til et nyt sted på et øjeblik. Og sådan er det, siger Jørn Pedersen.

Han ved med sig selv, at når jobbet er slut, så vælger han et nyt - igen med hjertet.

Måske får man et ekstra drive og et større mandsmod til det at vælge med hjertet, når der har været slukket for det? - Hvilket rent faktisk skete for Jørn Pedersen under en operation for en hjerteklapfejl tilbage i 2011.

Hjerteklapfejlen var ifølge lægerne opstået som følge af succesfuld strålebehandling af to tidligere kræftforløb, henholdsvis testikelkræft og lymfekræft, som Jørn Pedersen havde været ramt af.  

Jørn Pedersen fik fuldt hjertestop efter operationen. Der var helt slukket, som han siger. Han var død, og der var intet andet end intet, før han blev genoplivet.

- De her sygdomsforløb har udover at styrke mig som menneske også formet mig til det menneske, som jeg er i dag.

For eksempel har Jørn Pedersen lært at værdsætte sine nære, sin familie meget mere. Den lærdom har ført til, at borgmesterens sekretær i dag sætter tid af i kalenderen til familiesamvær.

- Den tid er virkelig forbeholdt min familie. Det er ikke noget med at stikke af på jagt eller noget andet. Der er familien sammen.

Derudover er Jørn Pedersens liv blevet for kort til fnidder.

- Jeg gider det ikke. Jeg vil videre end det, siger han.

Smørhullet i trekanten
Jørn Pedersen meldte sig ind i Venstre i 1988 og blev aktiv i lokalforeningen ved siden af jobbet som citychef for Cityforeningen i Kolding.

På det tidspunkt rendte han ind i Eva Kjer Hansen (V), der sad i Folketinget.

Eva Kjer Hansen efterspurgte et netværk til at sparre med, få inspiration og nye input til udvikling. Det netværk blev Jørn Pedersen en del af, hans politiske interesse blev for alvor vakt, og politik kom til at fylde mere og mere i hans liv.

Først i byrådet i Egtved, hvor han var organisationsformand, og hvor han dengang boede med familien. Siden blev han, i 2005 under kommunesammenlægningen, valgt ind i Kolding byråd.

I 2010 blev han borgmester i Kolding for første gang.

Og som byens borgmester skal Jørn Pedersen modtage og stå i spidsen for den tidligere amerikanske præsident Barack Obamas besøg i Kolding den 28. september.

Når vi bringer dette interview, så er Obama-besøget overstået. Men jeg vil alligevel spørge dig: Hvad kommer hans besøg til at betyde for Kolding? Og for dig?

- Stolthed. Både for borgerne i Kolding og for mig. Det er helt unikt. Han kommer på besøg i Oslo, Helsinki, Amsterdam og så Kolding. Det skal og kan vi være utroligt stolte af, siger Jørn Pedersen.

Men udover stolthed - hvad er det så reelt, I får ud af det?

- Branding; som jo bekendt er skidesvært at måle, men vores fokus med besøget af Obama på blandt andet Syddansk Universitet er at brande Kolding som studieby. Det er jo ikke alle, der er klar over, at vi har fire videregående institutioner i Kolding. Derudover er besøget jo arrangeret af Business Kolding, og derfor vil det også brande os som erhvervskommune, forklarer Jørn Pedersen.

Han er ikke i tvivl om, at det kommer til at flytte noget på linje med det, der er overgået Herning og Horsens som kommuner, da de skiftede ham fra henholdsvis fængselsby og tekstilby til succesfulde kulturbyer.

   Det var en meget personlig handling. Det ligger så dybt i mig at være borgmester - det er noget, man er for livet, selvom man ikke er det hele livet.

Hvis Barack Obama skal overnatte i Kolding, vil du så indlogere ham på en campingplads?

- Ha ha, det tror jeg sgu ikke, han ville … men jeg lever også med mindre, siger Jørn Pedersen.

Er det egentlig ikke bare et kæmpe smørhul at være borgmester i den der trekant; Kolding, Fredericia, Vejle?

- Jo. Trekanten er et smørhul, men det er også vores største fare: At vi går hen og bliver selvfede og bare tror, at tingene sker af sig selv. Lidt tilbage til det med Obama, hvor kritiske stemmer har været ude og sige: Er det nu virkelig nødvendigt? Har vi råd til det? Altså; vi bliver nødt til at gøre noget ekstraordinært for at holde os i front, ellers bliver man hurtigt overhalet indenom. Se nu bare Ikast-Brande Kommune, hvor tøjmastodonten Bestseller nu vil bygge Nordeuropas højeste højhus. Havde man sagt det for ganske få år siden, havde man klappet sig på lårene af grin. I dag kan man bare sige: Hvorfor ikke?!

Ti hurtige med med Jørn Pedersen

Hvornår nyder du allermest dit arbejde som borgmester?
Når jeg er ude i virkeligheden hos foreninger, borgere og virksomheder. Det er derude, jeg kan lære noget og få de bedste ideer - langt mere end inde på rådhuset.

Hvad kunne du godt undvære i dit job som borgmester?
Politisk fnidder og fnadder. Som der heldigvis og trods alt er mindre af end i landspolitik.

Hvordan skal man være for at være din ven?
Man skal først og fremmest være ven med Jørn og ikke med borgmesteren. Og så skal man være ærlig. Der skal være plads til at sige de svære ting, udtrykke sine følelser. Det er vi mænd ikke særligt gode til. Jeg skal selv øve mig på det konstant.

Hvad kan få dig op i det røde felt?
Hvis folk betvivler min ærlighed og kommer med urigtige beskyldninger.

Hvad giver dig blod på tanden?
Udfordringer. Jeg har altid været typen, der jagter dem. Det, der ser mest vanskeligt ud, det er det, der motiverer mig mest.

Hvad har været dit livs længste minutter?
Fra jeg vågnede op efter mit hjertestop, til min kone kom. Jeg kunne ikke ringe og fortælle hende det, for så vidste jeg, at hun ville få en meget lang køretur til hospitalet i Odense.

Hvilken beslutning har du fortrudt?
Jeg fortryder oprigtigt aldrig beslutninger. Jeg lærer af dem. Selvfølgelig kan der være nogle gange, hvor jeg siger til mig selv, at det kunne du dælme godt have gjort eller sagt anderledes, men så synes jeg, at jeg er mand nok til give en direkte undskyldning.

Hvad ville du aldrig give penge for?
Sex og venskab.

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?
At jeg har et halvt livs erfaring og et halvt liv mere til at træffe nogle klogere beslutninger på.

Hvilken årstid er du?
Jeg er forår. Fyldt med energi. Der hvor alt springer ud, og der er kraft og saft og nye skud.

Kolding Kommune:

Fem gode + en øjebæ

Hvad er din yndlingsudsigt?
Fra toppen af Skamlingsbanken.

Det mest romantiske sted?
En tur rundt om Donssøerne.

Hvilken butik ville du ikke undvære?
Penny Markt. Dog syd for grænsen. Seks tuber sekundlim for en euro … for eksempel.

Kommunens bedste kulturtilbud?
Kulturnatten.

Hvad vil du gerne have, at din kommune skal være kendt for?
At det er her, tingene lykkes, fordi vi vil det.

Den største øjebæ?
Affaldet i naturen. Det kan bringe mit pis i kog, sagt på jysk.

Blå bog:

Jørn Pedersen (V), 50 år.

Borgmester i Kolding siden 2010.

Uddannelse: Radio-/detailhandler.

Gift med Ellen.

Har sammen tre børn på 26, 19 og 17.

Netværk

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet