Af Lukas Lunøe
 | Formand, Radikal Ungdom
Billede

Mænd skal blive bedre til at tale om følelser

Middelalderlige mandeidealer undergraver trivslen for drenge, unge mænd og kvinder, skriver Radikal Ungdoms nye formand, der er feminist.

synspunkt

   ... når vi lægger skjul på vores følelser og inderste problemer, risikerer vi ikke at afvige fra, hvad det nu også vil sige at være en rigtig mand. Det kræver ganske enkelt for meget at kaste sig ud på den usikre grund, som det er at blotte sig for omverdenen.

Hvis trivslen blandt unge mænd skal forbedres, er vi nødt til at gøre det okay at vise følelser som mand.

En stor del af de drenge, som jeg møder og taler med, har - på niveau med mig og alle andre mennesker - følelser der fylder meget i deres liv. Det er jo sådan, det er at være menneske. Men det er, som om mange glemmer, at det også er sådan, det er at være mand. Og det er den forglemmelse, der leder til mistrivsel blandt en stor del af især unge mænd.

Mange mænd kan garanteret nikke genkendende til, at det - medmindre der er tale om vrede - er den sikreste løsning at holde igen med sine følelser over for andre. For når vi lægger skjul på vores følelser og inderste problemer, risikerer vi ikke at afvige fra, hvad det nu også vil sige at være en rigtig mand. Det kræver ganske enkelt for meget at kaste sig ud på den usikre grund, som det er at blotte sig for omverdenen.

Drenge skader også sig selv
Ifølge en undersøgelse fra Børnerådet i 2016 har 22 procent af elever i 9. klasse og gymnasiet, svarende til mere end hver femte, skadet sig selv med vilje. Her er fordelingen 68 procent piger og 32 procent drenge.
Der er få ting, der er lige så skrækkeligt at høre om, som unge der gør skade på sig selv. Og der er heldigvis allerede fokus på pigerne. Det er bare utroligt, at vi slet ikke har en debat om, at unge mænd også gør det. Og endda langt flere end man måske umiddelbart ville gætte på. For mig står det klokkeklart, at det er en vinkel, vi er nødt til også at rette vores opmærksomhed mod og bidrage med i samtalen om unges trivsel.

Det bør ikke kun dreje sig om, at vi mænd skal tale om eller anerkende vores følelser. Det kan nemlig let ende i, at den moderne mand også skal være følsom, og så har vi bare et nyt maskulinitetsideal, som unge mænd kan knække nakken på at skulle leve op til. For mig handler det snarere om at ændre de dele af maskulinitetsforståelsen, som er så groteske, at de i desværre også er dybt skadelige: At drenge og mænd ikke må være følsomme, hensynsfulde, og ikke må sætte ord på, at de er kede af det.
Den slags følelser er i manges øjne stadig ikke noget for mænd og unge drenge. Det medfører et problematisk følelsesliv. Og det medfører nok også, at unge mænd hellere skærer i sig selv end taler med nogen om, hvad der går dem på.

Berusede mænd viser følelser
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt denne her middelalderlige forståelse af maskulinitet stadig reelt er til stede i dagens Danmark, behøver man blot være fluen på væggen i en hvilken som helst forsamling, hvor kun mænd er til stede.
Det lidt underlige er, at så snart selskabet er blevet beruset nok, så vælter følelserne for de fleste frem. Den typiske forskel på mænd og kvinder i denne sammenhæng er blot, at mænd i højere grad undertrykker deres følelser, hvilket fører til, at rigtig mange opfører sig uhensigtsmæssigt.

I stedet for at leve op til nogle middelalderlige og heteronormative idealer burde vi bredt anerkende, at følelser og følsomhed ikke er forbeholdt kvinder eller svage mænd. Men at følsomhed er en del af det at være menneske. Og dermed også en del af det at være mand.

Børn & unge

Kultur

Synspunkt

Undersøgelse

Tema: Morgendagens meningsdannere

Tilmeld dig nyhedsbrevet