Inger Støjberg nød godt af at indtage scenen efter Claus Hjort Frederiksen, der anlagde en mindre lydhør stil. Foto: Michael Kjærgård
Inger Støjberg nød godt af at indtage scenen efter Claus Hjort Frederiksen, der anlagde en mindre lydhør stil. Foto: Michael Kjærgård

Lutter øre, men ingen kroner

Kommunerne skal ikke forvente flere penge til at håndtere flygtningesituationen, men Inger Støjber var lydhør overfor udfordringen, da hun talte på KL's Kommunaløkonomiske Forum i Aalborg.

Køf

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Ikke en stor pose penge, men en stor portion lydhørhed overfor gode ideer. Det var, hvad integrationsminister Inger Støjberg (V) efter eget udsagn havde med til KL's Kommunaløkonomiske Forum.

- Vi skal lære hos hinanden af de gode eksempler, lød det fra ministeren, der understregede, at virkemidlerne til at få folk i job bruges med meget forskellig effekt i de forskellige kommuner.

”Meget af det, der bliver sagt, er en konstatering, og det viser ikke nogen veje til, hvordan vi skal løse problemerne i kommunerne.”

Derfor er der brug for både generelle regelforenklinger og en styrket indsats på arbejdsmarkedsområdet. Folk, der kommer til Danmark, skal arbejde, var Inger Støjbergs grundforudsætning, og det var ingen uenige i. Spørgsmålet er bare hvordan, når det fra starten blot er tre procent af flygtningene, der er umiddelbart jobparate.

- Jeg synes, det er meget mærkeligt, for de kommer fra samfund, hvor man er vant til at skulle klare sig selv. Jeg er klar over, at nogle har traumer og sygdomme, men der må være mere end tre procent, der kan arbejde, sagde Inger Støjberg.

Ingen støj om Støjberg

Selvom flere nok var blevet begejstrede for en stor pose statslige penge til at løse udfordringerne, blev Inger Støjbergs imødekommende og lyttende attitude vel modtaget blandt de fremmødte borgmestre.

- Det var ikke den Inger Støjberg, som man plejer at se i medierne. Hun stak en finger i jorden og fandt  ud af, hvor hun befandt sig. Det var en meget mere mild og venlig Inger Støjberg, end hun plejer at være, siger Favrskovs S-borgmester, Nils Borring, der dog ikke følte, at der var meget nyt i budskaberne fra ministeren.

- Meget af det, der bliver sagt, er en konstatering, og det viser ikke nogen veje til, hvordan vi skal løse problemerne i kommunerne, siger han.

At der er behov for nytænkning og andre løsninger, er Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal, heller ikke i tvivl om.

- Vi bliver nødt til gøre tingene på nye måder og finde nye løsninger. Det gør man ikke ved at italesætte alt det, der ikke virker, lød det fra ham efter integrationsministerens ord fra scenen. Og der er behov for store omvæltninger i hele tankegangen, mener han.

- Vi skal gøre op med så mange ting i vores samfund og vende tingene om, siger han og peger eksempelvis på krav på at komme i beskæftigelse og lønniveauet. Det må ikke være tabu at tale om indslusningsløn.

- Vi har brug for, at café-ejeren og den lille og mellemstore virksomhed får mulighed for at tage folk ind til eksempelvis 70 kroner, uden at de skal udfylde en masse blanketter, for det gider de ikke, og derfor siger de nej tak, siger Jens Ive.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet