Lokale ildsjæle tager sig af de unge ballademagere

Et forsøg med lokalt dagtilbud til kriminelle unge frem for anbring elser på opholdssteder sparer penge i Assens. Efter to år erklæres projektet for en succes, der dog står og falder med menneskene bag.  

Kommuneportræt: Assens

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Økonomi og faglighed, der går op i en højere enhed med målbare resultater. Det er det, stort set alle kommuner i disse år efterlyser på anbringelsesområdet. Og det er netop det, man mener at have opnået i Assens med Projekt Brahesholm. I hvert fald for de unge drenge mellem 13 og 18 år, som ofte tegner sig for nogle af de allerdyreste anbringelser.

I de to år projektet har eksisteret, har tolv drenge været igennem, og ifølge formanden for kommunens børne- og undervisningsudvalg, Mogens Mulle Johansen (SF), er ni kommet videre i uddannelse, mens tre er faldet tilbage i misbrug og kriminalitet.

”Der var ingen, der på forhånd vidste, om det ville blive en succes. Men det har vist sig, at vi har fået etableret et tilbud, der ikke mindst takket været de dedikerede ansatte både ser ud til at give bedre resultater, end vi har fået ved mange af vores anbringelser, og så sparer kommunen en del penge,” siger Mogens Mulle Johansen.

Arbejdet er en livsstil

Projektet går ud på at erstatte en anbringelse på et socialpædagogisk opholdssted med et dagtilbud i lokalområdet, der både indeholder terapi og skole. Der er plads til seks unge ad gangen, og de fysiske rammer er på den nedlagte Brahesholm Skole, der ligger et stykke uden for Glamsbjerg. 

Her har tidligere SSP-konsulent Jesper Jensen stået for at bygge projektet op sammen med en tidligere leder af et behandlingshjem for misbrugere og ikke mindst de unge selv. 

”Det er nogle unge med en virkelig hård baggrund, som er endt i misbrug og kriminalitet. Det eneste, flere af dem har haft med skolen at gøre i lang tid, er polititilhold om, at de skal holde sig væk. Så vi skal virkelig være på for at holde dem fast og få opbygget deres tillid,” siger Jesper Jensen.

Hans arbejde er en livsstil, hvor 9-16-skemaer ikke giver nogen mening. De unge er godt nok på skolen fast, fra de bliver hentet hos deres forældre eller plejeforældre om morgenen, til de køres hjem igen. Men Jesper Jensen skal være klar til at køre ud nærmest døgnet rundt, hvis der er brug for ham. Det samme gælder for de øvrige ansatte. Selv er Jesper Jensen uddannet elektriker, sergent, pædagog og har terapeutisk erfaring. 

”Der skal spilles på alle strenge over for de unge, hvis konsekvens, omsorg og tillid skal følges ad med opøvelsen af selvtillid gennem praktiske færdigheder og følelsesmæssigt indblik,” siger Jesper Jensen.

Udvidelse på vej

Kommunens børne- og ungechef understreger også den afgørende betydning, som menneskene bag projektet har for dets succes. Han afviser imidlertid oplysninger, Kommunen har fået om, at det var konkrete planer om hjemtagning af unge, der satte projektet i gang.

”Det var ikke udgangspunktet. Vi har et budget på 60 millioner kroner til anbringelser, så udspringet var, at vi spurgte os selv, om vi kunne gøre det bedre for gruppen af de større unge, som står for nogle af de dyreste anbringelser. Og det har vi så gjort,” siger børne- og ungechef Morten Madsen.

Projektet er kommet med i et forskningsprojekt blandt 10 kommuner af SFI og COWI. Assens arbejder for tiden med planer om at udvide med et ungdomspensionat på Brahesholm Skolen som et yderligere alternativ til traditionelle anbringelser på opholdssteder. :

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet