Leverandør fortiede fejl: Amager Bakke på vej mod tocifret milliontab efter nedbrud
Leverandør fortiede fejl: Amager Bakke på vej mod tocifret milliontab efter nedbrud
Danmarks dyreste energiforbrændingsanlæg, Amager Bakke, er blevet ramt af så omfattende og alvorlige tekniske fejl, at affaldsselskabet bag kan ende med at lide et tocifret milliontab.
Det viser et internt notat, som kommunen.dk er kommet i besiddelse af.
Siden fredag har al energiproduktion på Amager Bakke været stoppet efter fejl på de såkaldte kompensatorer i anlæggets fjernvarme- og dampsystemer.
Nu viser det sig, at der er tale om så alvorlige fejl, at anlægget skal igennem en større udskiftning af komponenter.
“Amager Bakke vil være ude af drift i en periode på tre uger over de kommende tre måneder,” står der i notatet.
Fejl fra leverandøren
Problemerne skyldes designfejl i 67 kompensatorer, der er leveret af den amerikansk ejede Esbjerg-virksomhed Vølund og indbygget i Amager Bakkes rørsystemer.
Komponenterne er ifølge notatet produceret forkert, og de skal derfor udtages, kontrolleres for skader, repareres og ‘re-certificeres’, inden de kan blive genindsat i damp-rørsystemerne.
“Vølund har leveret +100 kompensatorer i Amager Bakkes fjernvarme- og dampsystemer. Maksimal mediehastighed i dampsystemet er typisk meget høj (op til ca. 100 m/s), og ved gennemgang af design for samtlige kompensatorer identificerede Vølund efterfølgende samme designfejl i 67 kompensatorer i anlæggets dampsystem,” lyder den tekniske forklaring i notatet.
Ifølge dokumentet har Vølund fået en løftet pegefinger fra Amager Ressource Center (ARC), der er selskabet bag Amager Bakke.
Onsdag den 5. september opdagede en driftsoperatør fra ARC, ifølge notatet, at Vølund havde fjernet en beskadiget kompensator fra anlægget og sendt den til reparation.
Det havde Vølund dog ikke informeret ARC om, fremgår det af dokumentet, hvori der står, at ARC derfor har påtalt overfor Vølund, at komponenter kun må fjernes "efter specifik tilladelse fra ARC".
"Vølund blev ligeledes informeret om, at gentagne brud på disse regler ville resultere i advarsel eller bortvisning. Vølund erkendte samme dag, at man burde have orienteret ARC herom," står der i notatet.
Større milliontab
Da ARC opdagede, at Vølund havde fjernet en kompensator, blev den beskadigede komponent sendt til undersøgelse ved fabrikanten.
Det viste sig, at kompensatoren var designet til at kunne holde til en mindre hastighed end den hastighed, som kompensatorerne er specificeret til at kunne håndtere.
Herefter blev mere end 100 kompensatorer undersøgt med det resultat, at der blev fundet den samme designfejl i 67 af slagsen i anlæggets dampsystem.
Det medførte, at Amager Bakke lukkede hele systemet ned, og ifølge dokumentet forventer ARC, at problemerne vil betyde et estimeret økonomisk tab i omegnen 70-80 mio. kr. på grund af "manglende energiproduktion og omdirigering af affald."
ARC forventer dog, at selskabets driftsforsikring vil reducere tabet til omkring 10-15 mio. kr., fordi anlægget endnu er i såkaldt prøvedrift, lyder den foreløbige vurdering fra ARC.
Ifølge kommunen.dk's oplysninger arbejder man dog lige nu på en plan om at opbevare affaldet i stedet for at sende til afbrænding hos andre selskaber. Det kan nedbringe det økonomiske tab.
“ARC vil i de kommende uger afdække og detaljere den samlede økonomiske konsekvens af hændelsen,” beskrives det i notatet.
Søgsmål med investorer
Det er ikke første gang, at Vølund bliver viklet ind i problemer med teknikken på Amager Bakke. I øjeblikket slås ejerne bag Vølund, det amerikanske selskab Babcock & Wilcox Enterprises, med en række investorer i et større søgsmål, hvor investorerne kræver erstatning for aktietab i milliardklassen.
Ifølge Finans.dk beskylder investorerne selskabets amerikanske topledelse for at have hemmeligholdt omfanget af problemer på Amager Bakke.
kommunen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Vølunds danske teknologidirektør, Ole Hedegaard Madsen, der dog afviser at kommentere sagen. Han har i stedet henvist til firmaets amerikanske kommunikationsdirektør, Sharyn Brooks.
Den amerikanske presseafdeling har ikke svaret på henvendelsen, kommunen.dk forsøger stadig at få en kommentar.
kommunen.dk har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra ARC’s direktør, Jacob H. Simonsen. Det har dog ikke været muligt inden publicering, fordi direktøren sidder i møde.
Han har dog tidligere - som reaktion på nyheden om, at anlægget blev sat ud af drift - skrevet på det sociale medie Twitter, at selskabet arbejdede på højtryk for at løse problemerne.
“Rolig nu @KommunenDK. Vi arbejder hårdt på sagen og forventer ifølge den plan, vi har lagt med leverandørerne, at være oppe igen i løbet af kort tid,” skrev direktøren på Twitter, hvortil en anden Twitter-bruger spurgte, hvad “kort tid” betyder.
“Det er ca. 14 dage,” svarede Jacob H. Simonsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.