Lær at lytte til stilheden

Det tager kun fem minutter om dagen. Og så er det lige meget, om man vælger æbler eller kage. Kommunen er taget med køkkenpersonale på mindfulnesskursus.

Ledelse

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Vi er i et lille lokale ved centralkøkkenet i De Gamles By på Nørrebro, København. Et vindue er åbnet på vid gab, og uden for triller fuglene glade om kap med grædende babyer og udsugningen fra køkkenet, en konstant baggrundsstøj i den halvanden time, kurset i mindfulness varer. Og varmen, lydene i baggrunden, svedige håndflader og døre, der åbnes og lukkes, er noget af det, vi skal lære ikke at dvæle ved, men bare lade glide videre. For mindfulness handler om at lade ting passere og være bevidst om det, man gør, mens man gør det. Og jeg får at vide, at det i hverdagen kan klares med fem til ti minutters træning.

”Vi skal starte med at lytte til de stille punkter. I løbet af i dag vil jeg lægge nogle stille punkter, nogle pauser ind, og så skal i lægge mærke til dem. Man kan bruge stilheden for ligesom at gennemhulle hverdagen,” siger Martin Ehrensvärd, mindfulnessinstruktør i HR-huset What is Pink?, som skal styre slagets gang i dag.

Han sidder rank på stolen, fødderne er solidt placeret på gulvet og han har front mod de fire kursusdeltagere, som er mødt op i dag.

De arbejder alle i centralkøkkenet og er halvvejs i kursusforløbet, som bliver sponsoreret af Københavns Kommune, og som de aktivt har valgt at bruge deres fritid på. For at få mere ro i hverdagen.

Tony er en af deltagerne, og for ham er spiritualitet i hverdagen ikke et nyt fænomen. Han har mediteret i tyve år, men har alligevel valgt at deltage i kurset sammen med sine kollegaer.

”Vi har meget temperament, sådan er det i et køkken. Det er jo hårdt arbejde både fysisk og psykisk, og der er meget følelsesmæssig ustabilitet. Og kurset er med til at indføre mere følelsesmæssig stabilitet og fjerne irritationen. Nu løser vi tingene uden at hidse os op,” siger han.

Centimetertab

For lidt over to år siden fik Tony en arbejdsskade, som gik ud over helbredet.

”Det gjorde mig fed. Nu har jeg tabt mig en centimeter per uge om maven siden januar. Jeg måler mig hver søndag, og det bliver jeg ved med, indtil jeg har nået mit mål,” fortæller Tony, som dog ikke vil tilskrive mindfulnesskurset den fulde ære for centimetertabene.

I Københavns Kommune er projektleder Mette Lemser glad for at mindfulness som tilbud til nogle af kommunens ansatte er blevet en del af projektet ’Mere sund – Mindre rund’, som er støttet af Forebyggelsesfonden.

”Oprindeligt handlede det udelukkende om forebyggelse og sundhedsfremmende initiativer i forhold til kost og motion, men arbejdspladserne efterspurgte selv nogle bredere tiltag, som også handler om den mentale sundhed,” fortæller Mette Lemser. Det overordnede mål med initiativet er, at forbedre den mentale sundhed og nedsætte stressniveauet.

”Det håber vi vil betyde en øget sundhed og trivsel og dermed færre sygedage,” siger Mette Lemser.

På kurset har vi været igennem forskellige opmærksomhedsøvelser og talt om, hvad det betyder for den enkelte at have de små pauser i hverdagen, hvad der er svært, og hvor det hjælper. Til slut sidder vi med et fad med æbler, blommer og lagkage foran os.

”Spis lidt langsommere end normalt, og prøv at vid af, at I gør det, mens I gør det,” lyder Martins efterhånden velkendte mantra.

Han forklarer, at det ikke handler om, om man vælger frugt eller flødeskum. Det handler om at være bevidst om at vælge og spise, mærke følelsen i munden, når man tager den første bid. Om ikke at slå automatpiloten til, skrue op for fjernsynet, men skærpe fokus og mærke efter. Og lytte til de stille øjeblikke.

HR & uddannelse

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet