LA vil sende milliarder fra fattige til rige kommuner

Liberal Alliances forslag om at ændre grundskylden vil omfordele milliarder af kroner fra resten af landet til enkelte nordsjællandske kommuner

VALGKAMP

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Den borgerlige enighed om at ændre på grundskylden stopper ved spørgsmålet om, hvordan det skal gøres.

Liberal Alliance har netop fremsat sit forslag til en ny model, som ikke blot sigter på at stoppe fremtidige stigninger i grundskylden, men samtidig piller skatteindtægten helt ud af den kommunale udligningsordning.

Det vil ifølge nye beregninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet omfordele flere mia. kr. fra resten af landet til hovedstadsområdet, og her først og fremmest til en række velhavende kommuner nord for København.
En model som hverken Venstre eller Konservative kan støtte op om.

- Der er ting i Liberal Alliances forslag, som de deler med os. Men vi kan ikke støtte den måde, de ønsker at gøre det her ved at fjerne grundskylden fra udligningen. Det vil bare skabe endnu større ubalancer og urimeligheder, siger De Konservatives finans- og kommunalordfører, Mike Legarth.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets beregninger vil Liberal Alliances forslag omfordele 2,4 mia. kr. fra resten af landet til hovedstadsområdet. Her er det først og fremmest kommuner, som Rudersdal, Gentofte og Lyngby-Taarbæk, der vil få store gevinster.

Taberne bliver ifølge ministeriet i høj grad udkantskommuner, som Morsø, Lolland og Vesthimmerland.

Frygtsomme borgerlige
Men den massive omfordeling, som Økonomi- og Indenrigsministeriets konsekvensberegninger har påvist, får ikke Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, til at ryste på hånden.

- Det her forslag er et forsøg på at gøre noget ved problemet med stigende grundskyld rundt om i kommunerne. Der er andre partier, som siger, at det vil de også gøre noget ved. De vil bare ikke konkretisere, hvordan de har tænkt sig at gøre det, siger Ole Birk Olesen med direkte henvisning til Konservative, Venstre og delvist også Dansk Folkeparti, som ifølge ham ikke tør tage konsekvenserne af deres egen politik.

- Det er klart, at hvis man ikke ønsker at grundskylden skal stige, så kan man jo heller ikke sende de penge videre i systemet. Så det har en konsekvens det her, medmindre man bare ønsker at have det hele i munden og ikke vil handle på det, siger Ole Birk Olesen.

Opbakning fra provinsen
Norddjurs er en af de kommuner, som ville blive hårdt ramt af partiets forslag med et tab på udligningen på omkring 37 mio. kr. Her har Liberal Alliances lokale kandidat alligevel tænkt sig at forsvare forslaget under den kommende valgkamp.

- Jeg er enig i, at vi skal have et skattestop. Og det gør jo, at vi også ved at lave den her øvelse med grundskylden får færre penge samlet set at dele ud af. Og det bakker jeg op om, selv om det har konsekvenser, siger Jens Laigaard, der sidder i byrådet for Liberal Alliance.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet