LA på byrådsfangst hos Venstre

Siden kommunalvalget i 2009 har 15 byrådsmedlemmer skiftet parti til Liberal Alliance. 11 af dem kommer fra Venstre.

Partihopperne

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Fra at være det eneste byrådsmedlem for Liberal Alliance efter seneste kommunalvalg, kan partileder Anders Samuelsen glæde sig over at have fået adskillige byrådsfæller landet over.

15 lokalpolitikere har siden 2009 meldt sig ud af deres oprindelige partier og ind i Liberal Alliance. Heraf kommer 11 fra Venstre, tre fra lokale lister og en enkelt er tidligere konservativ. Det viser en undersøgelse over samtlige partiskift siden sidste valg, lavet af avisen Kommunen.

- Det jeg hører er, at mange føler sig frustrerede over den drejning, som Venstre har taget, hvor det er blevet et midtersøgende parti, der stort set fører den samme politik som socialdemokraterne. Mange har været medlem af Venstre i mange, mange år og gør sig alvorlige overvejelser, inden de foretager det her valg, siger Leif Mikkelsen, landsformand og kommunalordfører for Liberal Alliance.

Trussel om eksklusion

Venstre giver dog ikke meget for Liberal Alliances begrundelse om fravalg på grund af et blegnet liberalt tankegods.

- Det er jo en fortælling og et billede, som Liberal Alliance selv ønsker at tegne af sig selv. Det er aldrig rart, når der er folk, der forlader en byrådsgruppe, men som jeg ser det, er der mange forskellige årsager til, at folk skifter, og det er sager, som skal håndteres lokalt, siger Ellen Trane Nørby, politisk ordfører for Venstre.

Jens Otto Dalhøj blev i 2009 valgt ind i Nordfyns kommunalbestyrelse for Venstre. I oktober 2010 skiftede han til Liberal Alliance. Han har været almindeligt partimedlem i Venstre i omkring 25 år, men i byrådet kunne han ikke komme overens med de øvrige venstremedlemmer om en ny skolestruktur. Han fik et ultimatum om enten at makke ret eller blive ekskluderet. Han valgte en tredje mulighed og meldte sig ud af partiet og ind i Liberal Alliance.

- Det som tiltaler mig ved Liberal Alliance er, at man har fokus på vækst, og at man tør stå ved de reformer, der skal til i stedet for at tro, at man kun kan spare sig ud af tingene og skære med grønthøsteren, siger Jens Otto Dalhøj, der til daglig er skoleleder.

Et stærkt kort

De 14 nye byrådsmedlemmer, en enkelt partiskifter er afgået ved døden, styrker et uerfarent lokalparti som Liberal Alliance, mener forskningschef og kommunalekspert Roger Buch ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Uden at fornærme nogen så er det som regel ikke de stærkeste politikere, man får på denne måde. Man får gerne de mere upåagtede og ikke så magtfulde politikere, men når det er sagt, så er der nogle fordele ved at få en garvet politiker ind, som er inde i sagerne, som ved hvordan man fører valgkamp, og hvad der rører sig i kommunen, siger han.

Flere af skiftene til Liberal Alliance er sket efter interne uenigheder i de tidligere partigrupper. Leif Mikkelsen frygter dog ikke, at man blot har fået småfornærmede partifæller fra øvrige fraktioner.

- Vi ønsker ikke at få nogen, der bare er utilfredse med, hvor de er. Vi gør det, at vi tager en grundig samtale, hvor vi gør det klart, hvad vores forventninger er, og hvis de ikke er enige i det, så skal de sådan set lade være med at skifte, siger han.

Leif Mikkelsen understreger desuden, at mange af de nye medlemmer formentligt havde et mere sikkert sæde hos Venstre.

- Der er virkelig nogen, der kan have sat deres politiske karriere på højkant for det her, og det kunne tyde på, at de mener det alvorligt, siger han.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet