Kritik kan bremse lov om adgang til sundhedsdata
Kritik kan bremse lov om adgang til sundhedsdata
Kommuner og regioner skal ikke have lov til at bruge borgernes personlige sundhedsoplysninger til analyser og planlægning af sundhedstiltag. Sådan lyder beskeden fra blandt andre Det Etiske Råd, Forbrugerrådet og Datatilsynet, der har haft lovændringen til høring.
Derfor vil Det Radikale Venstre nu tage kritikken op med sundhedsministeren.
”De her høringssvar rejser nogle alvorlige spørgsmål, som vi er nødt til at tage hånd om. Vi har jo en høringsfase for at blive klogere, og hvis der kommer høringssvar ind, som rejser problematikker, som vi ikke har været opmærksomme på, skal vi selvfølgelig gøre noget ved det,” siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R), som hæfter sig særligt ved Det Etiske Råds kritik af, at andre kommuner end borgerens egen kan bruge oplysningerne. Sundhedsministeren forsvarer dog i en mail til Kommunen sikkerhedsprocedurerne omkring udvekslingen af informationer.
”Der vil ikke blive tale om nogen automatik i adgangen til persondata. Adgang vil kræve en konkret ansøgning til Seruminstituttet, og kriteriet vil være, at de pågældende data skal bruges i statistiske analyser, som er relevante for planlægningen af sundhedsopgaver,” skriver fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyrh (SF) og fremhæver, at udarbejdelsen af analyser i sidste ende vil være til gavn for patienterne.
Hun oplyser dog, at flere af datatilsynets forslag til præcisering af sikkerhedskravene vil blive indarbejdet i betænkningen, som også vil komme til at indeholde en uddybende sikkerhedsvejledning.
EL kræver afstemning
Lovændringen var oprindeligt del af en større ændring af sundhedsloven, som tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) sidste år fik gennemført med et bredt folketingsflertal i ryggen. Enhedslisten stemte som det eneste parti imod forslaget, og de mener, at høringssvarene bør få sundhedsministeren til at forelægge forslaget for Folketinget igen.
”Lige præcis det, der handler om kommunernes adgang til personoplysninger, spillede ikke en stor rolle da loven blev vedtaget, og derfor kan man sagtens forestille sig, at der er partier, der har stemt for, som nu synes, at man bør lytte til kritikken,” siger sundhedsordfører Per Clausen (EL).
KL udtrykker i sit høringssvar tilfredshed med ændringen og tilføjer, at de også gerne vil have adgang til oplysningerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.