Kommunen.dk
MENU

Kommunerne spiller med farlige franc

Kommunerne spiller med farlige franc

Kommuner har tabt over 400 millioner på godt et halvt år ved at låne i schweizerfranc. Og der er ingen garanti for, at tabene stopper nu.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Det ligner en åbenlyst god ide at låne sine penge der, hvor de er billigst.
Men når renten i Schweiz er lav, er det et tydeligt signal om, at landets valuta er stærk. Og det kan 33 kommuner mærke på pengepungen.
Da 2009 randt ud, skyldte de knap 2,9 milliarder kroner. Men så drog kursen på schweizerfranc på himmelfart og steg med 14,1 procent på bare otte måneder. Og kommunernes gæld fulgte med.
I dag skylder de 404 millioner kroner mere – fraregnet eventuelle afdrag i 2010 – og den samlede gæld i schweizerfranc udgør nu næsten 3,3 milliarder kroner.
”Generelt er det en dårlig ide at optage lån i en af verdens stærkeste valutaer. Det er yderst farligt,” siger Søren Plesner, som er partner i det finansielle rådgivningsfirma Basispoint.
”Islændingene tog jo lån i euro, japanske yen og schweizerfranc. Nu får de selvfølgelig tæsk, fordi alle flygter over i schweizerfranc på grund af krisen,” siger han.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.