Kommuner sidder i etisk klemme

Kommuner kan indklages for et nyt klageorgan, hvis de ikke agerer samfundsansvarligt. Men ny afgørelse fastslår, at det er ulovligt, når de tager etiske hensyn. 

Csr

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

En afgørelse fra Statsforvaltningen Midtjylland har lagt en bombe under regeringens CSR-handlingsplan. I 'Ansvarlig Vækst' opfordrer regeringen kommunerne til at købe varer og ydelser, som er produceret under ansvarlige forhold. Men ifølge afgørelsen fra statsforvaltningen er det lodret ulovligt.

Afgørelsen omhandler Aarhus Kommunes status som Fairtrade By, men betydningen er langt mere vidtrækkende og forhindrer kommuner i at indtænke etiske hensyn i deres indkøb og investeringer, vurderer jurister, som har gennemgået afgørelsen for Kommunen. 

”Hvis man vil have, at kommunerne er forpligtet til at inddrage den slags samfundsansvarlige vurderinger, så må man lave lovgivning, der gør det muligt for dem,” siger lektor Sten Bønsing fra Juridisk Institut ved Aalborg Universitet. 

Modstridende hensyn 

I sin CSR-handlingsplan 'Ansvarlig vækst' skriver regeringen, at de offentlige myndigheder bør tage et samfundsansvar i forhold til 'miljømæssige, sociale og økonomiske forhold gennem deres aktiviteter.' Og ifølge en ny lov om en mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd kan kommuner blive indklaget, hvis de eller deres leverandører er i strid med OECD’s retningslinjer for samfundsansvar. 

Det er i direkte karambolage med statsforvaltningens afgørelse. Ifølge tilsynsmyndigheden strider det mod både EU-ret og kommunalret, når Aarhus Kommune stiller krav til leverandører, at eksempelvis kaffe skal være Fairtrade-mærket. Samtidig vil kommunal opbakning bag fairtrade kunne anses som en ulovlig, udenrigspolitisk tilkendegivelse. 

Hos KL beder specialkonsulent Peter Riis regeringen sikre, at der er klare retningslinjer for, hvad kommunerne må og skal. 

”På den ene side sidder vi med klare anbefalinger og målsætninger fra regeringen. På den anden side har vi denne afgørelse, der virker modsigende. Det skaber forvirring hos kommunerne,” siger han. 

Og hos Enhedslisten forventer ordfører for blandt andet klima, miljø og dyrevelfærd, Per Clausen, at regeringen gør det lovligt for kommunerne at tage etiske hensyn.

”Regeringen må sikre, at kommunerne fremadrettet har mulighed for at agere samfundsansvarligt. Og hvis vi er i strid med den nuværende lovgivning, så er det vores klare krav til regeringen, at loven laves om,” siger Per Clausen. 

Kommunen har bedt økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) om en kommentar. Hun har ikke ønsket at udtale sig, før juristerne i ministeriet har gennemgået afgørelsen. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet