Kommuner og private uenige om hvordan delekagen skal skæres

Deleøkonomien skal udforskes, men jura og bureaukrati fra en anden tid står på mange måder i vejen.

Ejerskab

Af Søren Engelbrecht | [email protected]

I en Folkemøde-debat om deleøkonomi kommuner imellem blev de fem deltagere hurtigt enige om to vigtige præmisser: Deleøkonomi skal udforskes, men jura og bureaukrati fra en anden tid står på mange måder i vejen.

Der var til gengæld ikke fuld enighed om, hvilken rolle kommunerne skal spille. Mødet skulle egentlig handle om, hvorvidt kommuner kan dele med hinanden, men det stod hurtigt klart, at Ricky Raaholt, som er projektleder på Projekt Deleby, Dansk Arkitektur Center, har en mere liberal tilgang til deleøkonomi generelt.

- Kommunerne skal holde nallerne for sig selv og lade os private få samskabelse til at blomstre. Der er masser af ideer derude, og dem skal kommunernes bureaukrati ikke stå i vejen for, var den klare melding fra Ricky Raaholt, som implicit og senere eksplicit luftede sin skepsis over navnet deleøkonomi. Det giver indtryk af noget andet end det egentlige koncept, hvilket der også var bred enighed om i panelet.

Ronja Pilgaard, redaktør på Delebyer.dk, besvarede den idé med uddybninger af kommunale muligheder ved deleøkonomi - delecykler, delebiler, fælles brug af madrester - og blev bakket op af rådmand i Odense Kommune Jane Jegind (V).

Ingen har formlen

Ditte Lysgaard Vind, arkitekt hos Lendager Group, kunne til gengæld ikke lade være med at gå mere i clinch med Ricky Raaholts tilgang.

Hun mente ikke, at det kan stilles op som et enten-eller. Som privat aktør vil hun hellere end gerne bidrage til deletanken, men kunne ikke se nogen grund til, at deleøkonomien skal løftes uden kommunerne.

Tina Unger, projektleder i Lejre Kommune, red videre på den bølge og påpegede, at kommunen har en enorm styrke i form af sin administration. Det apparat kan facilitere politikernes rammer og borgernes deleideer.

- Alle skal spille en rolle, gentog Tina Unger flere gange til sidst med anerkendende nik hele vejen rundt. Konstruktivitet var en rød tråd gennem diskussionerne, og det fælles fodslag blev næsten fundet til sidst. Ingen hævder alligevel at have formlen på den ideelle model for deleøkonomi.

Innovation

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet