Kommune: DR's chefhistorie holder ikke

Tallene for, hvor mange chefer de enkelte kommuner har per 100 ansatte er forkerte, mener Syddjurs Kommune. Kommunernes og Regionernes Løndatakontor kalder DR’s metode kontroversiel, mens DR kalder det for et definitionsspørgsmål.

Dataproblemer

Af Morten Munkholm | [email protected]

Med ordet ledervælde tonede dr.dk i morges frem med historien om, at der er stor forskel på antallet af chefer i landets kommuner. Men DR’s opgørelse viser forkerte og usammenlignelige tal, mener Syddjurs Kommune.

- DR sammenkører nogle tal, som er forskelligt opgjort. Det er som pærer og æbler, og ved at gøre det på den måde, får de eksempelvis klinikassistenter talt med ind i en gruppe som mellemledere, siger direktionssekretær i Syddjurs Kommune, Kasper Szöke Skovgaard.

Kommunen har selv lavet en opgørelse i dag, som fortæller, at de kun har 5,02 chefer per 100 medarbejdere, mens DR har regnet sig frem til tallet 8,38.

Syddjurs Kommune møder opbakning hos DR’s datakilde, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som mener, at der er flere kontroversielle ting i DR’s metode.

- De har selv siddet og lagt tallene sammen, og det vil sige, at når de kører vores statistik ud, så får de ikke stillingsgrupper på under fem ansatte med. Det vil sige, at der for små kommuner vil ryge en masse af især de højtlønnede, og det er i høj grad et problem, siger chefkonsulent Henrik Faber Andersen.

 

DR: Vi bruger anerkendt metode

Hos DR’s databaseredaktion erkender de, at der er nogle definitioner, som kan gøres op på forskellige måder, og at der derfor kan være forskel på, hvordan de og Syddjurs Kommune når frem til antallet af chefer per 100 ansatte. Men de fastholder, at de har brugt en anerkendt metode.

- Det er naturligvis korrekt, at hvis man ændrer definitionen af chefer, som Syddjurs Kommune har gjort, så vil man ende med at få et andet tal, end det vi er nået frem til. Men det er vigtigt at påpege at vi har brugt en definition, som Kommunernes Landsforening og Økonomi- og Indenrigsministeriet har vedtaget, og som også KORA benytter. Vores undersøgelse er derfor det bedste bud på en valid sammenligning af kommunernes niveau af chefer, siger DR’s databaseredaktør, Katrine Birkedal Frich.

Med hensyn til de manglende medarbejdergrupper, har de fået flere forskere til at vurdere, at det var en udmærket praksis.

- Det er korrekt, at der i data ikke indgår årsværk for medarbejdergrupper med under fem grupper. Vi har forsøgt at få disse tal fra KRL, som dog har afvist at udlevere disse. Derfor har vi taget udgangspunkt i de bedst tilgængelige tal, forklarer Katrine Birkedal Frich.

I Syddjurs Kommune er de opmærksomme på, at DR har brugt en anerkendt metode, men derfor mener de fortsat ikke, at tallene er i orden.

- For os at se er man chef, hvis man har personaleansvar, så det her viser jo mest af alt, at der er behov for en bedre måde at opgøre vores data på hos KRL, så de kan blive mere sammenlignelige. Du kan ikke sammenligne kommunerne på baggrund af de tal, DR har lavet, siger Kasper Szöke Skovgaard.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet