Kommune-cloud sat tilbage

Besparelser på cloud-computing ligger langt ude i fremtiden efter Datatilsynets afvisning af Google Apps.

Digitalisering

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Skyen er svævet langt væk. Kommuner må vente et stykke tid endnu, før de kan springe på en af it-verdens største tendenser, cloud-computing. Efter en del korrespondance med Datatilsynet fik Odense Kommune i starten af februar nej til brug af cloud-løsningen Google Apps.

”Det betyder, at de besparelser og det potentiale, der ligger i at flytte kommunale it-services ud i skyen, er rykket længere ud i horisonten,” fortæller Allan Bager, der er it-chef i Odense.

Kort fortalt henviser ”skyen” til, at man flytter programmer og data væk fra kommunens egne servere og computere, og i stedet lejer sig ind på servere et andet sted, hvilket kan være væsentligt billigere. I tilfældet med Odense havde man bedt Datatilsynet om udtalelse i forbindelse med kontorpakken Google Apps, der modsat eksempelvis Microsoft Office, gemmer alle filer på servere langt væk fra Odense.

Datatilsynets vurdering er, at sikkerheden i Google Apps er for dårlig, til at Odense kan bruge det til personfølsomme oplysninger.

Halv milliard i besparelser

Grunden til, at cloud-computing kan gøres billigere, er netop, at det er nogle standardiserede løsninger, som ikke tilpasses den individuelle kunde. IT- og Telestyrelsen har tidligere beregnet besparelsespotentialet hos kommuner ved skift til cloud-baseret mail, som for eksempel Google Mail, til op imod en halv milliard. Chefarkitekt i styrelsen Søren Peter Nielsen havde håbet på noget andet fra Datatilsynet.

”Nogle punkter i udtalelsen kan man imødekomme, men der er også nogle, som ser svære ud. For eksempel har jeg svært ved at forestille mig, at Google vil skrive den danske sikkerhedsbekendtgørelse ind i deres standardkontrakt. Men nu må vi nærlæse udtalelsen og arbejde videre med industrien. Gevinsterne er for store til at opgive brugen af cloud-computing i det offentlige,” siger Søren Peter Nielsen. 

I Odense har man endnu ikke bestemt sig for næste skridt, men sagen ser ikke ud til at være lagt på hylden:

”Vi kan i hvert fald sige, at politikerne har vist interesse for sagen efter Data­tilsynets afvisning,” siger ­Allan Bager.

It

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet