Flere kommuner har bundet sig til et relativt højt renteniveau mange år ud i fremtiden.
Foto: Ennio Leanza / AP/ Polfoto
Flere kommuner har bundet sig til et relativt højt renteniveau mange år ud i fremtiden. Foto: Ennio Leanza / AP/ Polfoto

Kommunale swap-lån står i minus for milliarder

Det lave renteniveau har sendt kommunernes swap-aftaler med bankerne ned i kulkælderen. Samlet er de gået glip af rentebesparelser for mindst 2,7 milliarder kroner, viser regnskabsundersøgelse.

Uforudset

Af Morten Munkholm | [email protected]

Kommunerne tager livrem og seler i brug, når det handler om at afvikle gæld.

Langt de fleste vælger en fastlåst rente mange år ud i fremtiden for at skabe sikkerhed om budgettet. Rent teknisk sker det ved at swappe lån med bankerne, så man i stedet for en ukendt variabel rente får en højere fastlåst rente. Og de høje swap-renter har været en dårlig forretning de senere år.

En opgørelse lavet af Kommunen viser, at markedsværdierne af finansielle instrumenter i 68 kommuner ved årsskiftet stod i et samlet minus på 2,7 milliarder kroner.

- Det betyder jo, at kommunerne kunne have sparet de her penge i renter, og det er selvfølgelig uheldigt, siger Finn Østrup, professor i finansiering på Copenhagen Business School.

Han kalder det ‘rent pengespild’, at hver enkelt kommune selv skal vurdere og indgå finansielle aftaler med bankerne.

- Men til forsvar for alle dem, som har optaget de her swap-lån, så har der jo været en generel forventning om, at renten ville stige - det er så bare gået den modsatte vej siden, tilføjer han.

Bør gælden samles?

Flere kommuner har swappet en del af deres gæld til en rente på fire-fem procent - et langt højere niveau end mar-keds-renten i dag. Allerværst ser det ud for de kommuner, som har holdt fast i de valuta-swap, der blev indgået i årene før finans-krisen. Her betød et kurs-hop i schweizer-francen sidste år, at lånene er blevet markant dyrere at afdrage.

- Da man indgik de her lån, var der ikke særlig mange, der havde forestillet sig, at schweizerfrancen ville udvikle sig sådan, som den har gjort. Men i dag må vi nok sige, at der ikke var nogen god grund til, at kommunerne skulle satse sådan med deres gæld, siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

Han mener, at lånereglerne i dag er fornuftige, fordi blandt andet valutaswap er blevet ulovligt at bruge for kommunerne. Finn Østrup ser dog hellere, at al offentlig gæld bliver samlet ét sted.

- Det bør være statens opgave at swappe renter og have overblik over den offentlige gæld, foreslår professoren.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet