Kommunale job vrages

Den kommunale arbejdsplads er dybt upopulær, viser ny meningsmåling for avisen Kommunen. Især ældreplejen vil blive ramt, hvis kommunerne ikke formår at gøre sig mere attraktive på jobmarkedet, mener eksperter og fremtidsforsker.

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Den kommunale arbejdsplads får bundkarakterer, mens langt de fleste foretrækker et job i den private sektor. Det viser en ny meningsmåling for Kommunen. I undersøgelsen svarer 20 procent, at de foretrækker at arbejde for kommunen, mens 60 procent helst vil arbejde i den private sektor. Flere peger på, at den manglende interesse for de offentlige jobs vil komme til at ramme kommunernes ældrepleje hårdt i fremtiden:

”Det er en fælles udfordring for kommunerne at rekruttere til ældreområdet, og det bliver et kæmpe problem fremover. Selvom man lige nu, på grund af lavkonjunktur, har lettere ved at få arbejdskraft til ældreplejen end for to år siden, kan man ikke forvente at det fortsætter sådan,” siger chefkonsulent hos Lundgaardkonsulenterne, Jakob Lundgaard. Han peger på, at det helt store benspænd er, at mange kommuner om 5-7 år har omkring 20 procent flere ældre borgere end i dag. Steen Vidø, konsulent i Mercuri Urval, er enig:

”Kommunerne kommer snart til at mangle personer med varme hænder – især til at tage sig af de ældre – og derfor skal de slå på værdier fra den kommunale verden, som handler om meningsfuldhed,” siger han.

Hos virksomheden Fremtidsforsk, mener konsulent Marianne Levinsen, at kommunerne bør arbejde ihærdigt for at komme af med det stereotype billede af at kommunalt ansatte udkørte og dårligt lønnede:

”Mange unge mennesker vil gerne have ’save the world’-jobbene – altså pædagog, lærer, hjemmepleje, sosu, sygeplejerske – så kommunerne skal ud over den dårlige vibration, og i stedet brande sig på, at de har gode lønninger, regulerede forhold, og at man mange steder ikke behøves arbejde over tid,” siger Marianne Levinsen til Kommunen.

Knap 20 procent fortrækker at arbejde i den kommunale sektor, mens 60 procent helst vil arbejde i den private sektor. 20 procent ’ved ikke’. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har udført for Kommunen. Målingen blev lavet i uge 13-14 i år, og de 1.313 respondenter udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen.

 

Læs hele undersøgelsen her

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet