Kommunal nulvækst deler Christiansborg

Oppositionen tror ikke på, at kommunerne kan overholde regeringens finanslovs krav om nulvækst. Venstre afviser, at det vil føre til kommunale besparelser.

Finanslov

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Regeringens forslag til næste års finanslov er ifølge oppositionen en kolos på lerfødder, der langsomt smuldrer væk. De anser regeringens forudsætning om nulvækst for helt urealistisk. I stedet vil S og SF forbedre kommunernes økonomiske vilkår.
”Vi vil, når vi danner regering, simpelthen lave aftaler med kommunerne, som de kan overholde. Det er jo helt urealistisk at diktere nulvækst i kommunerne,” sagde Ole Sohn, da de to partier i sidste uge præsenterede deres fælles bud på næste års finanslov.
Her fremgår det, at de to bejlere til regeringsmagten blandt andet vil give kommunerne et økonomisk skub på 1.250 millioner kroner for at sikre uændret service, og herudover blandt andet 750 millioner ekstra til folkeskolen og fastholdelse af nedrivningspuljen på 150 millioner kroner.
”Vi ser lige nu, at syv ud af ti kommuner er i gang med alvorlige besparelser. Pensionister og børnefamilier skal betale regningen for regeringens fejlslagne politik,” sagde socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, ved præsentationen af den alternative finanslov.
Ifølge Ole Sohn er forudsætningen om nulvækst i 2010 og 2011 allerede skredet med en vækst på 0,8 procent i det offentlige forbrug. Det vil skabe et hul på fire milliarder kroner, som regeringen ikke har taget hånd om.

Finanslov i Folketinget

Det får De Radikales finansordfører til at anklage finansministeren for decideret hykleri.
”Finansministeren anviser ikke nogen løsning på, hvordan han vil overholde kravet om nulvækst i det offentlige forbrug samt skaffe bebudede fem milliarder kroner i 2013 fra en række reformer,” siger Morten Østergaard til Berlingske Tidende.
Ved førstebehandling af finansloven i Folketinget sidste tirsdag gentog socialdemokraten Morten Bødskov kritikken om den urealistiske nulvækst, og anklagede regeringen for reelt at tvinge kommunerne til nedskæringer.
”Alt tyder på, at kommunerne ikke kan kapere de nødvendige besparelser. Hvad har regeringen tænkt sig at gøre for, at de økonomiske forudsætninger i deres egen økonomiske plan holder,” spurgte Morten Bødskov ifølge Politiken.

Ingen besparelser

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, afviste imidlertid al snak om besparelser i kommunerne med, at det statslige tilskud er vokset år for år. Han mener, at det handler om, at kommunernes midler skal bruges mere kvalificeret.
”Kommunerne får flere og flere penge, men vi kan ikke blive ved med at stikke hånden ned i skatteborgernes lomme. Vi har lavet en aftale med kommunerne om budgetter, og det må vi anerkende,” argumenterede Jacob Jensen ifølge Politiken. Han mener bestemt ikke, at der kan tales om, at regeringen har lagt kommunerne i et økonomisk jerngreb, som oppositionen ellers gerne fremstiller det.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet