Kommunal demokratisk sejr
Kommunal demokratisk sejr
Unge førstegangsvælgere stemmer i langt mindre grad end resten af vælgerskaren. Ved kommunalvalget i 2013 stemte 57,6 procent af de 19-21-årige. Det var 71,9 procent blandt hele befolkningen. Det er et alvorligt demokratisk problem. Demokrati kommer ikke af sig selv – det er noget, vi har kæmpet for i mange år i Danmark. Og selvom vi har et af verdens bedste demokratier, skal det passes, plejes og udvikles. Vi må aldrig tage demokratiet for givet, for så risikerer vi, at det slår revner.
I 2011 pegede Valgretskommissionen på et behov for at styrke unges demokratiske dannelse. Jeg er derfor glad for, at vi i Folketinget er ved at forhandle en lov om såkaldte juniortilforordnede på plads. Med ordningen får kommunalbestyrelserne mulighed for at rekruttere 16-17-årige, der endnu ikke har valgret, til at yde praktisk hjælp som juniortilforordnede på afstemningsstederne ved folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg, kommunale og regionale valg.
Jeg synes, at det et fantastisk initiativ. Det giver de unge mulighed for at deltage i den mest centrale begivenhed i hele demokratiet: stemmeafgivelsen. Det kan vække og udvikle de unges interesse for demokrati og politik. Men det kan også vise dem, at vi voksne tager dem alvorligt, og at de unge skal tage deres kommende demokratiske ret til at stemme alvorligt.
De unge juniortilforordnedes opgaver afgrænses til praktiske gøremål, og de skal hjælpes og støttes i deres opgaver på dagen. Det skal bidrage til at øge valgdeltagelsen og styrke den politiske interesse og det politiske engagement.
Jeg kunne dog godt tænke mig, at vi på sigt bliver endnu mere ambitiøse og vender ordningen på hovedet: Med forslaget får kommunerne mulighed for at bruge 16-17-årige i det praktiske arbejde omkring valghandlingen. Men bør det ikke være de unge, der får ret til at deltage?
Det mener jeg. Og jeg håber, at alle mine kommunalpolitiske kolleger vil give alle de unge i deres kommune mulighed for at være del af den demokratiske valghandling.
Det vil Venstre og Dansk Folkeparti ikke. Vi taler altså ikke om, at de unge skal tjekke valgkort eller tælle stemmer. Venstre og Dansk Folkeparti er imod, at unge hjælper med praktiske opgaver under voksnes instruktion og opsyn. Venstre mener faktisk, at 16-17-årige er så dovne og uengagerede, at en juniortilforordning ”…da ville få de unge til at løbe skrigende væk, at de skulle sidde der sammen med en masse gamle nisser […] og allerede fra kl. 8 om morgenen skulle sidde og trække i et gardin, eller hvad det nu er, de får lov til, for de må jo ikke sidde og uddele stemmesedler,” som Jan E. Jørgensen (V) udtrykte det under førstebehandlingen. Jeg er chokeret over, at en politiker kan have så ringe tiltro til de unge!
Jeg har svært ved at forestille mig, hvilke kommuner der ikke vil lade engagerede og interesserede unge være juniortilforordnede ved næste valg. Men med Venstres modstand skulle man måske overveje at gøre det til en ret for unge i stedet for en ret for kommunerne. Jeg synes simpelthen, at det er både hul i hovedet og udemokratisk, hvis nogle kommuner ikke giver unge, som har lyst til at blive juniortilforordnede, mulighed for det.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.