Køge overvejer retssag mod Agens

Der er ingen penge i boet efter det konkursramte jobcenter Agens. Nu overvejer Køge Kommune at trække det hollandske moderselskab i retten for at få sit tilgodehavende på 15 millioner kroner.

økonomi

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Regningerne ligger i dynger i det krakkede jobcenter Agens, men der er ingen penge at betale med. Så hvis Køge Kommune skal gøre sig håb om at få sit mellemværende på  15 millioner kroner, må den lægge sag an mod Agens’ hollandske moderselskab.

Kurator Torsten Vagn Hansen har netop afsluttet sine undersøgelser af boet efter det private jobcenter, der gik konkurs, da Køge Kommune i januar stoppede betalingerne til selskabet. Kuratoren konkluderer, at boet ikke har nogen midler og derfor ikke er i stand til at forfølge de krav, der ligger.

Det betyder, at Agens frafalder et bebudet krav mod Køge Kommune på mellem 15 og 100 millioner, som selskabet mener at have til gode for aktivering af ledige.

Men samtidig bliver det op til kommunen selv at gå på jagt efter de 11 millioner kroner, som Køge mener, Agens skylder. Skifteretten har givet kommunen indtil 1. oktober til at overveje, om den vil lægge sag an mod Agens moderselskab. Og Køge Kommune arbejder nu på at skære en stævning til, oplyser advokat Jeppe Nørregaard. Han understreger dog, at spørgsmålet om et sagsanlæg skal afgøres politisk.

Køge Kommune forventer, at politikerne vil tage stilling til sagen på et økonomiudvalgsmøde i løbet af september.

To kritisable forhold

I en eventuel retssag har Køge Kommune to ting at hænge sin hat på:

Det ene forhold er, at det danske selskab i starten af 2009 indfriede et lån på 4 millioner kroner til moderselskabet – på trods af at Agens i Danmark på det tidspunkt havde negativ egenkapital. Kommunen har tidligere dokumenteret, at det er i strid med selskabsloven. Og kurator Torsten Vagn Hansen vurderer i dag, at der ifølge konkursloven kan være tale om det, han kalder en ”omstødelig betaling” – med andre ord, at hollænderne skal betale pengene tilbage.

Det andet forhold er, at det hollandske moderselskab har udstedt et såkaldt letter of financial support, som er en økonomisk garanti til det danske datterselskab. Det løfte har hollænderne som tidligere beskrevet i Kommunen aldrig levet op til.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet