Køge fyrer det private jobcenter

Manglende resultater og strid om økonomien betyder enden på et unikt forsøg med at måle den private og den offentlige job-indsats over for kontanthjælpsmodtagere.

Beskæftigelse

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

 

Efter længere tids uenighed mellem Køge Kommune og det private jobcenter Agens har et enigt byråd i Køge trukket håndbremsen og trukket beskæftigelsesindsatsen over for kontanthjælpsmodtagere tilbage til kommunen.  

”Det er beklageligt, at vi er nødt til at tage dette skridt, men vi kan ikke længere forsvare at fortsætte som nu over for de 1700 ledige borgere, der hører under Agens. Siden projektets start i april 2008 er det gået ned ad bakke for vores samlede arbejdsmarkedsindsats, hvor udviklingen har været væsentligt dårligere end på landsplan,” siger borgmester Marie Stærke (S).

Byrådets beslutning bliver afslutningen på et bemærkelsesværdigt forsøg med privatisering af beskæftigelsesindsatsen over for de svage ledige. Fra foråret 2008 og to et halvt år frem skulle det hollandske firma Agens overtage halvdelen af kommunens ledige samt en del af den kommunale stab og konkurrere med kommunens jobcenter om at få flest i arbejde. Nu slutter eksperimentet mere end et halvt år før tid. 

Det ærgrer arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg (V).

”Det er lidt kedeligt, for det var et godt grundlag for at hente brugbar viden,” siger han. 

Også KL har fulgt projektet med spænding, men har i dag ingen kommentarer til kommunens beslutning. 

Uenighed om økonomien

Ifølge Køge Kommune er der opstået uklarhed om nogle kontraktmæssige forhold mellem kommunen og Agens. Det går blandt andet på beregningen af den bonus, som skulle udbetales, hvis Agens opnåede en besparelse i de faktiske udgifter i forhold til de forventede udgifter. Agens hævder selv at have et større udestående i millionklassen. Det er kommunen ikke enig i.

Køge Kommune vil derfor gøre brug af sin kontraktmæssige ret til at overtage indsatsen over for de ledige. Hvornår og hvordan det præcist vil foregå, drøfter kommune med Agens i den nærmeste fremtid. 

Borgmester Marie Stærke beklager, at det er nødvendigt at trække opgaven tilbage til kommunen.

”Som tingene har udviklet sig, vil det i mine øjne ikke være ansvarligt at fortsætte projektet i dets nuværende form,” siger hun. :

Efter Køge Kommunes beslutning om at afbryde samarbejdet har Agens indgivet konkursbegæring.

 

Social & sundhed

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet